• El banc central tindrà la seva propera reunió de política monetària el 13 i 14 de juny
williams fed san francisco
John C. Williams, president de la Reserva Federal de San FranciscoSan Francisco Fed / @sffed

El president de la Reserva Federal de San Francisco, John C. Williams, ha assenyalat aquest dilluns a Singapur que "amb l'economia en plena ocupació i la inflació, que s'espera que arribi l'objectiu del 2% per al pròxim any, el banc central ha de seguir pujant els tipus d'interès dels Estats Units gradualment o hi haurà risc de sobreescalfament de l'economia".

En declaracions que recull la CNBC en el marc del Simposi sobre Banca i Finances Asiàtiques a Singapur, Williams va destacar que "l'últim que volem fer és impulsar la volatilitat innecessària o pertorbar els mercats nacionals o internacionals". "Per això estem prenent un enfocament gradual cap a la normalització i per això estem sent molt clars, transparents i oberts sobre com estem prenent decisions", ha afegit.

El creixement del PIB dels Estats Units va augmentar un 1,2% anualitzat durant el primer trimestre, segons dades actualitzades, més ràpid que les estimacions preliminars de 0,7% publicades al mes passat. Per la seva banda, la taxa d'atur nord-americà va caure fins al 4,4% a l'abril.

El banc central tindrà la seva propera reunió de política monetària el 13 i 14 de juny. Una trobada que podria oferir una segona pujada de tipus, després de la declaració de Janet Yellen de dues possibles alces del preu del diner aquest any. Un ritme de pujada de tipus que John Williams considera que "té sentit", segons recull Reuters.

La Fed, va assenyalar Williams dilluns, també es compromet a retallar el seu balanç de 4,5 bilions de dòlars, acumulat durant anys de compra de bons per estimular la inversió i la contractació durant el període de crisi. El procés, que va assegurar que probablement començarà en algun moment a finals d'aquest any, serà "àmpliament telegrafiat, gradual i francament avorrit", va dir Williams en declaracions que recull Reuters. "Com més comprensió pública hi ha, menor és el risc d'interrupció del mercat i volatilitat".

Pel que fa a la política fiscal que adoptarà el president dels Estats Units, Donald Trump, ha assenyalat la incertesa sobre què adoptarà la nova administració. "No estic segur del que passarà en termes de política tributària, política de despeses, reforma de salut i immigració". "No hi ha molta claredat al voltant d'això", afegeix que des de la Fed s'estaven estudiant diversos escenaris.

Noticias relacionadas

contador