ep jens weidmann presidente del bundesbank
Arne Dedert/dpa - Archivo

El president del Bundesbank, Jens Weidmann, dimiteix "per motius personals", amb efectes a partir del 31 de desembre, segons ha anunciat aquest dimecres l'entitat monetària alemanya en un comunicat.

"El president del Bundesbank, Jens Weidmann, ha demanat avui al president federal, Frank-Walter Steinmeier, que el destitueixi del càrrec el 31 de desembre de 2021. Deixa el Bundesbank, que dirigeix ​​des de maig de 2011, per motius personals", diu el comunicat al seu primer paràgraf.

"He arribat a la conclusió que més de 10 anys és una bona mesura de temps per passar pàgina - per al Bundesbank, però també per a mi personalment", ha escrit Weidmann en una carta al personal del banc central d'Alemanya.

En les seves paraules d'agraïment al personal, Weidmann es refereix als èxits conjunts: "L'entorn en el qual operem ha canviat enormement i les tasques del Bundesbank han augmentat. La crisi financera, la crisi del deute sobirà i, més recentment, la pandèmia han donat lloc a decisions en política i política monetària que tindran efectes duradors. Per a mi sempre ha estat important que la veu clara i orientada a l'estabilitat del Bundesbank segueixi sent clarament audible. Els departaments han contribuït amb gran perícia als debats sobre les lliçons correctes que cal aprendre de la crisi i sobre el marc de la unió monetària. s'han adoptat importants canvis normatius. La reorganització de la supervisió bancària a Europa no només ha donat lloc a estructures de supervisió completament noves al BCE, sinó també a un paper reforçat del Bundesbank. Les noves responsabilitats del Bundesbank a l'àmbit de l'estabilitat financera també subratllen el nostre paper central quan es tracta d'un sistema financer que funcioni".

Weidmann agraeix als seus col·legues del Consell del Govern del BCE, sota la direcció de Christine Lagarde, l'ambient obert i constructiu dels debats, de vegades difícils, dels últims anys, i subratlla l'important paper estabilitzador de la política monetària durant la pandèmia, així com la conclusió satisfactòria de la revisió de l'estratègia com una fita important en la política monetària europea. Weidmann assenyala que el Bundesbank ha aportat amb confiança la seva competència analítica, així com les seves conviccions fonamentals, al procés de revisió recentment conclòs. "S'ha acordat un objectiu d'inflació simètric i més clar. Cal prestar més atenció als efectes secundaris i, en particular, als riscos per a l'estabilitat financera. S'ha rebutjat un objectiu de superació de la taxa d'inflació", continua Weidmann.

De cara al futur, assenyala que ara depèn de com es "visqui" aquesta estratègia mitjançant decisions concretes de política monetària. "En aquest context, serà crucial", diu Weidmann, "no mirar de forma unilateral els riscos de deflació, però tampoc perdre de vista els possibles perills d'inflació. Una política monetària orientada a l'estabilitat només serà possible a llarg termini si el marc normatiu de la Unió monetària segueix garantint la unitat d'acció i de responsabilitat, la política monetària respecta al seu estret mandat i no es veu atrapada en el deixant de la política fiscal o dels mercats financers. Aquesta segueix sent la meva ferma convicció personal, a l'igual que la gran importància de la independència de la política monetària".

Subratlla que ha estat un honor representar el Bundesbank com a institució i configurar les posicions del Banc juntament amb els seus col·legues en interès d'una moneda estable, un sistema financer estable, sistemes de pagament estables i un subministrament d'efectiu segur. Finalment, Weidmann expressa el seu especial agraïment als membres del Comitè Executiu. "Junts han posicionat Bundesbank com una institució competent i àgil que tracta el seu personal amb respecte i actua amb transparència davant el públic", afirma.

contador