euro portada divisa

L'índex de confiança econòmica (ESI) es va mantenir pràcticament pla al maig (-0,2 punts) per aterrar-se als 112,5 punts, un resultat que millora en quatre dècimes les previsions del mercat. La inestabilitat política d'Espanya, i sobretot d'Itàlia, no sembla haver impactat les perspectives dels enquestats. Així ho ha publicat la Comissió Europea aquest dimecres.

L'Executiu comú explica com la menor confiança sobre la indústria i els serveis ha estat compensada pels grans resultats del sector minorista i la construcció. Entre els Estats membre, Holanda (+1,2%) va veure créixer el seu resultat, mentre que es va mantenir pla a Alemanya (+0,1%) i es va reduir a França (-1,8%), Espanya (-1, 2%) i Itàlia (-1%).

La confiança en la indústria va caure mig punt al maig, amb menors expectatives dels directors enquestats sobre la producció i inventaris de productes acabats, però, les perspectives sobre les exportacions van millorar àmpliament. També va disminuir el resultat del sector serveis (-0,4), amb les respostes apuntant cap a una menor demanda per part dels consumidors.

Per la seva banda, la confiança del comerç minorista va avançar 1,4 punts durant el cinquè mes de l'any gràcies a un augment de la confiança en la situació actual del sector, així com en el volum d'inventaris. A més, el resultat del sector de la construcció va ser àmpliament millor (+2,4), per arribar a la seva major puntuació des de 1990 gràcies a l'augment de les expectatives de contractació i de comandes futurs.

Per al total de la Unió Europea (UE), la puntuació de l'ESI va créixer quatre dècimes, impulsada pel bon fer de les economies no pertanyents a l'euro com el Regne Unit (+1,9) i Polònia (+0,6). Igual que per a la unió dels 27, el resultat va ser pitjor per a la indústria, però millor per al sector minorista, la construcció i el sector serveis. Finalment, i al contrari de l'Eurozona, les expectatives de contractació van ser pobres, mentre que van mantenir planes les seves perspectives de preus.

Font: Comissió Europea

Noticias relacionadas

contador