• Les previsions del Govern estimen que el PIB creixerà un 2,6% el 2018, un 2,5% el 2019 i un 2,4% el 2020
  • Segueixen reclamant una pujada salarial per als funcionaris lligada a l'IPC per recuperar el poder adquisitiu perdut durant els últims anys
ep trabajadores trabajador trabajo seguridad social oficinaempleo
EUROPA PRESS

El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha ofert als empleats públics un pla de pujada salarial a tres anys (2018-2020) vinculat al Producte Interior Brut (PIB), segons han confirmat a Europa Press fonts sindicals i del Govern.

La proposta de l'Executiu és la primera vegada que contempla un pla plurianual i també és nova perquè es tracta de no establir un increment fix a l'inici de l'any, com ha estat habitual fins ara, sinó d'un augment variable com fan ja moltes empreses privades, vinculat en aquest cas a l'evolució del PIB.

Les previsions del Govern estimen que el PIB creixerà un 2,6% el 2018, un 2,5% el 2019 i un 2,4% el 2020, del tal manera que vincular els salaris dels funcionaris a l'increment de l'economia evitaria, almenys, una pèrdua de poder adquisitiu, si es te en compte a més que l'Executiu preveu una evolució moderada de la inflació durant els propers anys.

Les previsions del Govern estimen que el PIB creixerà un 2,6% el 2018, un 2,5% el 2019 i un 2,4% el 2020

En qualsevol cas, i al marge de la fórmula concreta que finalment s'acordi amb els sindicats, el sou dels funcionaris pujarà el 2018 per sobre de l'1%, la pujada que s'ha aplicat durant els últims anys i que els sindicats consideren insuficient amb augments del PIB propers al 3% i després de les retallades soferts durant la crisi.

Des dels sindicats valoren la proposta d'Hisenda com "un factor més per tenir en compte" per a l'increment salarial, però a priori i a l'espera que es concreti la proposta, consideren que el creixement del PIB no hauria de ser determinant per fixar la pujada salarial, sinó simplement un factor més per tenir en compte, han assenyalat a Europa Press fonts d'UGT.

En el seu lloc, segueixen reclamant una pujada salarial per als funcionaris lligada a l'IPC per recuperar el poder adquisitiu perdut durant els últims anys, han indicat des de CSIF i UGT.

Els agents socials es van reunir amb Hisenda dijous passat per abordar les condicions laborals dels funcionaris als pressupostos generals de 2018.

Durant aquesta trobada, les organitzacions sindicals han reiterat la necessitat d'arribar a un pacte de legislatura per recuperar, de manera progressiva, el poder adquisitiu perdut durant la crisi, que el sindicat CSIF xifra al voltant del 20%.

A més, també veuen "fonamental" la recuperació de la jornada de 35 hores per a aquelles administracions que així ho acordin amb les organitzacions sindicals, com ha estat el cas d'Andalusia, Extremadura, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, País Basc i l’Ajuntament de Madrid.

Segueixen reclamant una pujada salarial per als funcionaris lligada a l'IPC per recuperar el poder adquisitiu perdut durant els últims anys

Els sindicats també destaquen la importància d'aprovar una oferta d'ocupació pública que posi fi a la taxa de reposició i que permeti, a través d'un pla de recursos humans, augmentar les plantilles per sobre de les jubilacions "als àmbits en què sigui necessari".

Abans de les vacances d'estiu, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es va mostrar obert a incloure aquesta mesura als comptes de l'Estat per a 2018.

En aquesta línia, el Govern va confirmar que estava "disposat a negociar" i que potser és possible recuperar les 35 hores en alguns àmbits. No obstant això, interlocutors socials afirmen que Hisenda "de moment" no ha mostrat les seves cartes i els han traslladat que estan veient "possibilitats pressupostàries".

NOVA TROBADA AQUESTA SETMANA

Hisenda convocarà de nou aquesta setmana a les centrals sindicals, previsiblement per dimecres o dijous, per seguir negociant la pujada salarial i la resta d'assumptes relatius als funcionaris, de manera que convocarà la setmana que ve la Taula General de Negociació de les Administracions Públiques.

A la Taula General estan representats tant els sindicats, com l'Administració, comunitats autònomes i ajuntaments, a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), i la seva convocatòria és obligatòria abans de la presentació del projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) que el Govern preveu aprovar el proper divendres 22 de setembre.

contador