• El procés de regularització cadastral, obert des de 2013, ha permès recaptar 1.254 milions més d'IBI
  • La major part d'aquestes construccions irregulars són ampliacions d'habitatges o metres guanyats al jardí, entre d'altres
  • Hisenda ha trobat irregularitats en el 8,6% dels més de 18 milions d'inmobles analitzats
Montoro

El Cadastre, l'organisme dependent del Ministeri d'Hisenda, ha pogut regularitzar 1,7 milions d'edificacions en més de 4.300 ajuntaments, gràcies a les imatges obtingudes mitjançant satèl·lits i fotos aèries. Aquest procés regulador va començar el 2013, mitjançant el qual el Govern va permetre legalitzar construccions a canvi de 60 euros de taxa. Des d'aquest any la recaptació per l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) ha augmentat 1.254 milions

Segons El País, 6.331 consistoris han recorregut a aquesta etapa de regularització del Cadastre, el termini de la qual acaba el 31 de desembre d’aquest any. El 78% dels ajuntaments espanyols ja va començar el seu procés de revisió. En el mateix s'ha permès legalitzar els seus immobles a totes aquelles persones que així ho volguessin mitjançant el pagament d'una taxa fixa de 60 euros, una mesura introduïda pel PP en els Pressupostos de 2013 i que va ser titllada d'injusta per l'oposició, ja que no distingia entre immobles regularitzats.

PISCINES NO DECLARADES, AMPLIACIONS D'HABITATGES ...

Entre les construccions més comuns que els espanyols no van declarar es troben les ampliacions de cases i construccions suplementàries a l'habitatge principal, piscines dutes a terme sense declarar a l'Ajuntament, tancaments de terrasses, teulades d'àtics i metres guanyats al jardí o xalet de diferents maneres.
Es van trobar irregularitats en 1.615.000 immobles, el 8,6% del total dels analitzats.

Hisenda ha pogut revisar més de 18 milions d'immobles (gairebé la meitat de tots els existents a Espanya) en més de 4.000 localitats que ho van demanar. De totes aquestes edificacions es van trobar irregularitats en 1.615.000 immobles, el 8,6% del total. Les comunitats amb un major nivell de percentatge de frau que fa al valor cadastral van ser Aragó (16,9%), Galícia (15,4%), Extremadura (13,4%), Castella-la Manxa (11,4%) i Balears (11%). Per la seva banda, les comunitats amb menys ràtio d'irregularitats són Madrid (3,9%), Múrcia (4,7%), Catalunya (5,9%) i Comunitat Valenciana (6,1%).

Pel que fa a les dades curioses del Cadastre es troben dades com que Barcelona i Granada van ser les dues províncies d'Espanya on més piscines irregulars es van construir, o que a Osca, Almeria, Albacete, Ourense i també Granada van ser on més noves construccions sense declarar van aflorar .

COM FUNCIONA EL PROCÉS?

Mitjançant les fotografies aèries o imatges preses a través de satèl·lits, el Cadastre comprova si els immobles analitzats presenten algun tipus de modificació respecte al que figura oficialment. Si es troba algun canvi en alguna edificació que no hagi estat declarat, Hisenda trasllada aquesta informació a l'Ajuntament pertinent.

D'altra banda, el ministeri també envia una notificació al ciutadà perquè regularitzi la nova situació del seu immoble davant del Cadastre mitjançant el pagament d'una taxa de 60 euros. El registre d'immobles de cada municipi ha pujat un 3% de mitjana després de la finalització de la primera fase del procés al juliol i els consistoris han recaptat 1.254 milions d'euros més d'IBI, segons Hisenda.

contador