ep platmartin berasategui amb tonyina vermella balfego
Plat de Martín Berasategui amb tonyina vermella BalfegóBALFEGÓ - Archivo

MADRID, 25 (EUROPA PRESS)

L'empresa especialitzada en pesca, aqüicultura i comerç de tonyina vermella Grup Balfegó ha demanat més "voluntat política" per evitar el comerç il·legal d'aquesta espècie així com una major conscienciació als consumidors, després que aquest mes d'octubre la Guàrdia Civil hagi detingut a 79 persones que formaven part d'una xarxa que comercialitzava a Espanya tonyines que havien estat pescades de manera il·legal en altres països i que, a més, en ocasions comptaven amb irregularitats sanitàries.

Les persones que formaven part de la xarxa, desarticulada en el marc de l'operació 'Tarantelo' coordinada per Europol, guanyaven més de 12 milions d'euros l'any venent tonyina vermella de forma il·legal, la principal via de la qual d'entrada era Malta.

Per això, el director general de Grup Balfegó, Juan Serrano, ha fet una crida al Govern ja que, al seu judici, "falta voluntat política" doncs, com ha emfatitzat, "és impossible controlar els mars però sí els mercats".

A més, ha demanat a les autoritats que adoptin les mesures necessàries per acabar amb aquestes pràctiques i no esperar al final del període judicial posat actualment en marxa, ja que pot dilatar-se durant anys.

Serrano també ha apel·lat a la conscienciació del consumidor perquè no opti "per les tonyines més barates que no estan certificades" i que exigeixi i penalitzi a les empreses que adquireixen tonyina vermella de forma il·legal o, en cas contrari, suposarà el tancament de les companyies que operen legalment amb la conseqüent pèrdua de llocs de treball.

En aquest sentit, ha recordat que, en menys d'una dècada, l'empresa ha passat de tenir 80 empleats a prop de 250 treballadors.

L'operació 'Tarantelo' va posar de manifest que, com a mínim, existia un volum anual de més de 1.250.000 quilos de tonyina procedent de Malta (legal), mentre que el que es comercialitzava en negre superaria el doble d'aquesta quantitat: més de 2.500.000 quilos.

A tenor d'aquestes xifres, Serrano ha tornat ha posar l'accent en la importància de marcar "un punt d'inflexió per a aquest tipus de pràctiques".

"Cal eradicar aquestes conductes i adoptar mesures serioses i reals de control que acabin amb aquest tipus d'accions, però no a costa d'aquelles empreses que han actuat dins la més estricta legalitat i que han contribuït amb el seu esforç i inversions a aconseguir la recuperació d'aquesta espècie i a crear valor i llocs de treball entorn de la seva comercialització", ha reiterat.

GESTIÓ "COHERENT I SOSTENIBLE"

La trobada d'aquest 25 d'octubre es produeix abans de la 21ª Reunió extraordinària de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT), que aquest any tindrà lloc a Croàcia, del 9 al 12 de novembre.

Per això, Grup Balfegó advoca per una gestió "coherent i sostenible" de la tonyina vermella de l'Atlàntic Est i Mediterrani una vegada certificada la seva recuperació i la previsible adopció d'un pla de gestió per l'ICCAT.

Així, també sol·liciten que hi hagi mesures de control "eficaces i exemplars" que posin fi al comerç il·legal de l'espècie i demanen que es retirin llicències i autoritzacions tant a nivell nacional com europeu com d'ICAAT ja que, al seu judici, la pèrdua de llicència és "l'única mesura coercitiva" que pot evitar que els operadors il·legals segueixin actuant.

"Les sancions econòmiques no serveixen per res", ha postil·lat Serrano.

El Grup també ha instat la Comissió Europea a retirar la seva proposta de suprimir el denominat 'carry over', pràctica que permet la comercialització de tonyina vermella fresca procedent de granges d'engreix més d'un any després de captura, la supressió de la qual no milloraria el control comercial de l'espècie però sí que limitaria el comerç i repercutiria sobre els operadors legals.

A canvi, proposa crear comissions internacionals que verifiquin la correcta gestió d'aquesta pràctica, la qual cosa garantiria la seva transparència.

D'altra banda, l'empresa ha valorat positivament que l'ICAAT pugui ampliar el període de pesca --que transcorreria entre el 26 de maig i el 30 de juny-- encara que considera que aquesta setmana afegida no serà garantia suficient per aconseguir la quantitat assignada, per la qual cosa insisteix en la seva petició d'ampliar un mes més el període de pesca de l'espècie.

contador