greta-thunberg 20200121102712

Greta Thunberg ha tornat a llançar un missatge als líders polítics aprofitant la seva intervenció al Fòrum Econòmic Mundial que se celebra a Davos (Suïssa). L'activista ha assegurat que s'està acabant el temps per abordar amb eficàcia la intensificació de la crisi climàtica, i ha dit que seguirà repetint fins que els polítics prenguin les mesures adequades.

Thunberg ha intervingut en un dels panells, titulat Forjant un camí sostenible cap a un futur comú, i ha fet referència, com en moltes de les seves anteriors intervencions, a l'informe del Grup Internacional d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès) de 2018.

Les dades d'aquests experts posen en relleu que el pressupost de carboni hauria de caure per sota de 570 gigatones de diòxid de carboni (CO2) durant els propers anys perquè el món tingui una possibilitat del 67% de limitar l'escalfament global a 1,5 graus centígrads.

"Sé que no voleu parlar d'això", ha dit Thunberg als responsables polítics, als quals ha recordat que està "repetint aquests números" en gairebé tots els discursos que s'ha fet durant els últims 18 mesos", i que encara no s'han pres mesures per lluitar de debò contra el canvi climàtic, segons recull CNBC.

Un dels grans temes d'aquest Davos serà, precisament, el de l'emergència climàtica, tot i que l'activista sueca lamenta que "pràcticament no s'ha fet gairebé res" durant els últims anys per tallar aquest problema.

Precisament fa un any Thunberg també va acudir al Fòrum Econòmic Mundial, i va dir que volia que els líders polítics "entressin en pànic" i actuessin contra el canvi climàtic "com ho farien en una crisi". "Vull que actueu com si la vostra casa estigués en flames. Perquè ho està", va dir llavors l'activista.

DEMANA QUE ESCOLTIN ALS JOVES ACTIVISTES

La jove sueca ha aprofitat també per demanar als líders mundials que escoltin els joves activistes, segons recull Reuters. "No sóc una persona que pugui queixar-se de no ser escoltada", ha afirmat, cosa que ha provocat el riure de l'audiència. Tal com ha assegurat, "la ciència i la veu dels joves no són el centre de la conversa, però han de ser-ho".

Diversos joves activistes han viatjat aquest any a Davos. Entre els "herois climàtics" es troba el científic adolescent irlandès Fionn Ferreira, que ha creat una solució per evitar que els microplásticos arribin als oceans. També l'activista climàtica sud-africana Ayakha Melithafa, i la canadenca Autum Peltier, que advoca per la conservació de l'aigua des que tenia vuit anys.

"Es tracta de nosaltres i de les generacions futures i dels que s'han vist afectats avui", ha assenyalat Thunberg. "Necessitem portar la ciència a la conversa", ha remarcat.

contador