l-espagne-enregistre-0-8-de-croissance-au-1er-trimestre

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) ha mantingut la seva previsió de creixement de l'economia espanyola al 2,8% per 2018 i al 2,4% per 2019, xifra que suposa la prolongació de l'onada expansiva durant aquests dos anys, "encara que en clara desacceleració".

Segons explica Funcas en un comunicat, juguen a favor el sanejament financer de les empreses, el favorable posicionament competitiu i la pròpia inèrcia del creixement. D'altra banda, a falta de més informació sobre les mesures que adoptarà el nou Govern, Funcas no anticipa un canvi en la política macroeconòmica durant aquest període.

Davant d'aquests factors operen altres, externs i interns, que han impedit la revisió a l'alça de les estimacions. Així, d'una banda s'estima que pesarà en el creixement l'incert entorn exterior, la normalització de la política monetària a Europa i l'encariment del petroli.

Segons l'organització que dirigeix ​​Carlos Ocaña, un dels grans desafiaments per a l'economia mundial i l'espanyola en particular és la recrudescència de les tensions comercials.

L'IMPACTE D'UNA GUERRA COMERCIAL

En produir-se una guerra comercial derivada de les mesures aranzelàries imposades pels EUA, l'impacte seria significatiu en l'economia espanyola, ja que les seves exportacions representen el 35% del PIB, 10 punts més que abans de la crisi.

D'altra banda, al pla intern s'observa una estabilització de la taxa d'estalvi de les famílies -per l'esgotament de la demanda estancada durant la crisi- i una moderació de l'estirada del turisme. Segons Funcas, el consum de les llars perdrà tres dècimes respecte a l'any passat i coincidirà també amb el menor consum públic, a causa dels retards en l'aprovació dels pressupostos i el repunt de la inflació.

Pel que fa als preus, Funcas espera un important augment de l'IPC el 2018 i 2019 com a conseqüència de l'encariment dels productes energètics importats i la debilitat de l'euro. El deflactor del consum pujarà un 1,8% aquest any i un 1,5% el pròxim, tres i dues dècimes més que durant l'anterior previsió, respectivament.

ES CREARAN 800.000 LLOCS DE TREBALL AL BIENNI

Les previsions de Funcas apunten també al manteniment del ritme de creació d'ocupació. El nombre d'ocupats augmentarà un 2,5% aquest any, una dècima més que a l'anterior pronòstic, i el 2019 es preveu que ho faci un 2,1%. Durant el bienni es generaran al voltant de 800.000 llocs de treball, la qual cosa permetrà un descens de la taxa d'atur fins al 12,5% a finals de l'any que ve.

INCOMPLIMENT DE L'OBJECTIU DE DÈFICIT

El dèficit públic arribarà al 2,6% del PIB el 2018, quatre dècimes per sobre del que s'ha pactat amb Brussel·les, i quedarà al 2,1% el 2019, xifra que suposa un augment de quatre i tres dècimes davant l'anterior estimació de Funcas.

Amb tot, i malgrat el caràcter expansiu dels Pressupostos Generals de l'Estat, aquestes reduccions en el desajust dels comptes públics permetran a Espanya sortir del procediment de dèficit excessiu.

Noticias relacionadas

contador