ep economiavivienda- los portales inmobiliarios preven moderacionlos precios
IMAGEN DE ARCHIVO

Els sistemes bancaris britànic i espanyol són els més exposats a les pressions de la pujada dels tipus d'interès i, per tant, els més exposats al risc immobiliari residencial (RRE). Així ho afirma Fitch Ratings en un nou informe.

"L'alentiment econòmic, la pujada dels tipus d'interès, l'elevada inflació i l'augment de la desocupació provocaran un increment de les taxes d'impagament de les hipoteques sobre immobles residencials a la majoria dels mercats i els beneficis dels bancs es veuran sotmesos" a més pressió a mesura que s'alenteixi la concessió de préstecs hipotecaris", expressa l'agència.

Tot i això, assegura que no espera pèrdues significatives relacionades amb les RRE ni rebaixes generalitzades de la qualificació creditícia dels bancs, malgrat les ombrívoles perspectives macroeconòmiques.

L'agència també veu probable que les pèrdues per préstecs no hipotecaris superin les pèrdues per préstecs hipotecaris al llarg d'un cicle. Com explica, les grans pèrdues en préstecs hipotecaris tendeixen a passar quan hi ha tant una alta desocupació com grans caigudes en els preus de l'habitatge precipitats per venedors forçosos.

"Encara que uns tipus més alts i una inflació elevada podrien fer que aquest vincle històric s'afeblira, especialment en mercats amb més préstecs hipotecaris a tipus variable o amb períodes més curts a tipus fix, si la desocupació augmentés significativament i els preus de l'habitatge caiguessin en picat, hi ha diversos atenuants que serviran per esmorteir les pèrdues finals dels bancs a RRE", detalla.

Fitch ha classificat 10 sistemes bancaris de mercats desenvolupats en funció de les debilitats vinculades a les exposicions a RRE, basant-se en la vulnerabilitat dels prestataris a la pujada dels tipus hipotecaris, els riscos dels preus dels RRE i la vulnerabilitat del sistema bancari.

contador