bandera espana portada

"Durant els propers mesos es decidirà si realment (els fons europeus) transformen Espanya i reforcen Europa o, per contra, són una oportunitat perduda". Així conclou Financial Times un article publicat aquest dilluns en què explica com són de necessaris els 70.000 milions que Espanya rebrà d'Europa perquè el país es recuperi, encara que posa en dubte si realment serà capaç d'utilitzar-los per transformar la seva economia.

"Els fons seran molt importants", ha dit Pablo Hernández de Cos, governador del banc central espanyol. "Però el gran repte és que el programa canviï el país".

El govern espanyol afirma que el seu pla nacional, que inclou 110 inversions i 102 reformes, crearà 800.000 llocs de treball durant els propers tres anys mitjançant la despesa en tecnologia verda, digitalització, educació i formació, recorda Financial Times.

Alguns crítics ja adverteixen que el país pot estar a punt de perdre la seva oportunitat històrica a causa dels plans de despesa polititzats i de les reformes a mitges. Acusen Espanya d'utilitzar els diners per accelerar la recuperació abans de les eleccions de 2023, en lloc de finançar les reformes necessàries per augmentar la productivitat. En total, el pla compta amb 416 fites i objectius acordats amb Brussel·les, tres quartes parts d'ells fins al 2023. La condició clau perquè els fons segueixin fluint és que Espanya compleixi la seva paraula de dur a terme les reformes, sobretot en algunes de les parts més sensibles de l'economia.

El pla espanyol és també una prova de foc per al programa general de recuperació de la UE, de 800.000 milions d'euros, una aposta per modernitzar l'economia europea i aprofundir en la integració l'execució representa potser el major repte al qual s'enfronta el bloc, reflecteix el mitjà econòmic.

"L'abast de les ambicions del pla és transcendental, tot i que el calendari de la despesa i de les reformes s'hagi reduït a uns pocs anys. Durant els propers mesos es decidirà si realment transforma Espanya i reforça Europa o, per contra, es converteix en una oportunitat perduda", conclou el mijtà.

Noticias relacionadas

contador