• Una xifra que se situa per sobre del 2,7% previst pel Govern
  • Brussel·les creu, però, que l'expansió de l'economia espanyola es reduirà fins al 2,4% el 2018
bandera espaãƒâ±a espana spain spanish

La Comissió Europea ha millorat en mig punt el seu pronòstic de creixement per a Espanya el 2017, fins al 2,8%, des del 2,3% que estimava al febrer, mentre que calcula que el dèficit públic tancarà l'any en un 3,2 % del PIB que suposa una millora de tres dècimes respecte al càlcul anterior però és una dècima superior a l’objectiu pactat amb la Unió Europea.

D'aquesta manera, les "previsions de primavera" de l'executiu comunitari recullen un increment del PIB per aquest any que és, fins i tot superior a la previsió del Govern, del 2,7%. Brussel·les creu, però, que l'expansió de l'economia espanyola es reduirà fins al 2,4% el 2018.

Brussel·les subratlla que Espanya segueix creixent per sobre de la mitjana de l'eurozona i el seu PIB superarà aquest any el seu nivell més alt anterior
a la crisis

La Comissió Europea explica la revisió a l'alça per la "forta activitat" registrada durant el primer trimestre i afegeix que el consum privat continuarà sent la principal font de creixement de l'economia espanyola, tot i que s'alentirà a mesura que disminueixi la creació d'ocupació i altres factors que van donar suport a les millores en la renda disponible de les llars, com la caiguda dels preus del petroli.

En qualsevol cas, Brussel·les subratlla que Espanya segueix creixent per sobre de la mitjana de l'eurozona i el seu PIB superarà aquest any el seu nivell més alt anterior a la crisi. A més, l'informe de l'executiu comunitari afirma que la recuperació s'està donant suport a un creixement "més equilibrat" que durant els anys previs a 2008.

D'altra banda, la Comissió Europea ha reduït en tres dècimes la seva previsió de dèficit públic, que ara situa al 3,2% del PIB, una dècima per sobre de l'objectiu pactat per 2017, del 3,1%. Aquesta revisió, explica Brussel·les, es deu al mateix temps a les mesures aprovades pel Govern el desembre de l'any passat, a una millora en les condicions de finançament, que suposen una disminució en el pagament d'interessos, i al millor escenari macroeconòmic, que hauria donar suport als ingressos fiscals i reduir la despesa en prestacions per desocupació.

El 2018, el desviament se situaria en un 2,6% també per sobre de l'objectiu per al proper any. (2,2%), però tot i així es quedaria per sota de la barrera del 3%. No obstant això, aquesta previsió es basa en un escenari sense reformes i únicament tenen en compte la reducció impulsada per la recuperació del cicle.

Pel que fa a la taxa d'atur, la Comissió Europea calcula que es reduirà al 17,6% aquest any i caurà per sota del 16% el 2018 (15,9%), el seu nivell més baix des de 2009. En aquest sentit, Brussel·les assenyala que, tot i que el creixement de l'ocupació s'alentirà durant aquest any i el següent, seguirà sent "fort" i permetrà més caigudes en la taxa d'atur.

Brussel·les espera també que els salaris segueixin creixent "moderadament" aquest any, un escenari que, junts amb els baixos guanys de productivitat, conduiria a increments en els costos laborals unitaris.

Noticias relacionadas

contador