ep economiamacro- tesoro publico emite letrasmartesdeudalargo plazojueves
EUROPA PRESS - Archivo

El Tresor Públic ha col·locat aquest dimarts 5.000 milions d'euros en noves obligacions a 30 anys, amb una demanda de 18.000 milions d'euros, malgrat la volatilitat dels mercats per la crisi del coronavirus, que va fer que ahir les borses mundials registressin fortes pèrdues, en un nou 'dilluns negre' després que Itàlia confirmés els primers contagis i morts pel virus xinès.

En concret, la demanda ha assolit els 18.000 milions d'euros, més de tres vegades superior al finalment adjudicat, i la rendibilitat de l'emissió ha estat equivalent a 86 punts bàsics per sobre del tipus mid-swap (tipus de referència del mercat interbancari de permutes de tipus d'interès), segons ha avançat 'Bloomberg'.

No obstant això, tant l'import adjudicat com les peticions s'han situat molt per sota de l'última emissió sindicada pel Tresor el mes de gener, quan va superar els anteriors rècords de demanda, en arribar als 53.000 milions d'euros amb una nova referència a 10 anys, i arribant a adjudicar 10.000 milions d'euros.

Fonts del Ministeri d'Assumptes Econòmics van indicar a Europa Press que el Tresor ha valorat la situació i, malgrat les actuals turbulències, ha avaluat l'interès dels mercats i considera que la situació és "òptima" per llançar bons a llarg termini.

La nova referència, amb data de venciment al 2050, compta amb Barclays, BBVA, BNP Paribas, Crédit Agricole, JP Morgan i Banc Santander com a col·locadores, i està dirigida tant a clients minoristes com a clients professionals.

Aquesta nova emissió del Tresor es produeix en una setmana en què no hi ha cap subhasta ordinària prevista, de manera que l'última vegada que l'organisme va acudir als mercats va ser el passat 20 de febrer, quan va col·locar 4.552,61 milions d'euros en bons i obligacions a 5 i 10 anys, dins del rang previst (entre 4.000 i 5.000 milions), i amb una demanda que gairebé va duplicar l'import adjudicat.

Per a 2020, el Tresor preveu realitzar una emissió neta de deute públic de 32.500 milions d'euros, que suposa un 7,1% menys respecte a l'estratègia de l'any passat, però un 62,8% més respecte als 19.960 milions finalment emesos al tancament de 2019.

L'estratègia de finançament d'enguany contempla una emissió bruta de deute públic de 196.504 milions per a enguany, un 6,2% menys que l'estratègia de 2019, i preveu obtenir tot el finançament net a través de l'emissió d'instruments a mitjà i llarg termini. A més, l'organisme preveu l'emissió del seu primer bo verd a 20 anys durant la segona meitat de l'exercici.

Noticias relacionadas

contador