ep el ministro de inclusion seguridad social y migraciones jose luis escriva en una imagen de 20220216095903
Eduardo Sanz - Europa Press

La Seguretat Social tancarà el març amb uns 30.000 nous afiliats, segons les dades avançades aquest dimecres pel ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. El primer trimestre del 2022 tancarà amb un augment d'afiliació d'unes 126.000 persones.

Aquest increment està en línia amb el creixement trimestral mitjà d'anys de forta creació d'ocupació, com ara el període 2017-2019. A més, com es destaquen des del Ministeri de Seguretat Social, s'acompanya d'una millora en la qualitat de l'ocupació, que es nota fonamentalment en dos aspectes: un increment dels contractes indefinits i un descens dels temporals, així com una forta caiguda dels contractes de molt curta durada. En tots dos casos, la tendència s'ha accelerat respecte als mesos anteriors.

"L'avenç d'afiliació del març mostra que es manté el dinamisme de l'ocupació, malgrat la incertesa, i s'aprecien amb més claredat alguns efectes positius de la reforma laboral", ha assenyalat el ministre, afegint que "la millora de la qualitat del ocupació, amb més contractes indefinits, és palesa". "Això supera les expectatives en termes de reducció de la precarietat al mercat laboral i posa de manifest que tot el que està dissenyat en la reforma laboral estava molt ben fet".

En concret, el 15 de març, el 75% dels ocupats tenien un contracte indefinit, cinc punts més del que era habitual abans de la pandèmia, mentre que els temporals també han caigut gairebé cinc punts, quedant-se al 25%. Escrivá ha subratllat que "aquesta tendència s'apreciava en mesos anteriors, però s'ha accelerat al març". S'observa fins i tot als sectors amb més temporalitat, com ara la construcció, activitats administratives d'oficina, menjars i begudes i allotjament.

En termes acumulats, aquesta composició de l'ocupació continua ampliant la diferència amb anys anteriors: a mitjans de març, es registraven 342.000 afiliats indefinits més que s la mitjana dels tres anys anteriors a la pandèmia (2017-2019) i 318.000 afiliats temporals menys. També els contractes fixos discontinus, modalitat que es va reforçar amb la reforma laboral, mostren al març un creixement superior al dels anys previs.

Escrivá ha subratllat que "els efectes de la reforma laboral també s'aprecien en altres indicadors, com la caiguda dels contractes de durada molt curta, una tendència que també es va accelerant amb el pas del temps", després de la introducció d'un nou desincentiu des del passat 1 de gener.

Com ja es va observar al gener, al febrer (última dada disponible) es constata una reducció dels contractes de molt curta durada. En concret, els contractes d'una durada d'un dia s'han reduït 18 punts percentuals respecte al que era habitual durant els anys previs a la pandèmia. Així, el seu pes sobre el total de contractes ha baixat a l'11,5% enfront del gairebé 30% que existia entre el 2017 i el 2020. El mateix passa amb els contractes la durada dels quals és de dos a set dies, que baixen 11 punts percentuals fins a representar un 16% davant de nivells del 27% en anys anteriors.

Com a conseqüència d'això, la durada mitjana dels contractes signats al gener i al febrer s'incrementa respecte a exercicis precedents. Segons Escrivá, "si el 2028 i el 2019, aquesta durada era de gairebé nou dies, el 2022 s'ha ampliat fins a gairebé 11". Així mateix, la durada més gran dels contractes es tradueix també en un increment dels contractes signats a principis d'any que segueixen vigents al març. El 50% dels signats al gener i al febrer segueixen vius aquest mes.

Un mes més, el dinamisme de l'ocupació impulsa la recaptació per cotitzacions socials, que assoleix nous màxims de creixement. Durant els dotze últims mesos, aquest increment ha estat del 9,7%.

D'altra banda, el nombre de treballadors a un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) es manté estable i representen el 0,6% dels afiliats. Els ERTE ja estan incorporats de forma permanent a la nostra normativa després de l'aprovació de la reforma laboral al desembre, i "ofereixen un ampli ventall d'opcions a les empreses per adaptar-se a la situació econòmica, sense recórrer als acomiadaments", segons ha afirmat ministre.

Els ERTE-COVID continuen sent molt diferencials al sector de les agències de viatge, on el 24,7% dels treballadors és a ERTE, per la qual cosa serà la primera activitat a què s'apliqui el Mecanisme RED sectorial.

Noticias relacionadas

contador