ep la ministra de trabajo y economia social yolanda diaz los secretarios generales de ugt y ccoo
MINISERIO DE TRABAJO - Archivo

Govern, sindicats i empresaris es reuniran aquest dilluns, a partir de les 11.00 hores, per a intentar tancar un acord que prorrogui els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) més enllà del 30 de setembre, i ho faran pràcticament 'in extremis', perquè a penes quedaran tres dies perquè venci el termini de l'actual regulació, van informar a Europa Press fonts de la negociació.

Tot indica que avui serà el dia definitiu per saber si els ERTO es prorroguen amb acord, ja que el nou text haurà de passar pel Consell de Ministres del dimarts, de manera que ha d'estar tancat abans d'això. De no tancar l'acord per al 30 de setembre, fonts consultades per Europa Press adverteixen de la "inseguretat jurídica" que això generaria per a empreses i treballadors.

La reunió d'aquest dilluns se celebrarà amb un nou text sobre la taula: el que es va comprometre a enviar el Govern a CCOO, UGT, CEOE i Cepyme després de l'última trobada, que va tenir lloc dijous passat, i en el qual es van produir avanços, encara que no els suficients per donar l'acord per tancat.

Gairebé 750.000 treballadors que encara estan en un ERTO estan pendents d'aquesta negociació que, com va passar amb la pròrroga anterior, s'ha emportat gairebé fins a l'extrem malgrat la bona sintonia que van mostrar Govern i agents socials a principis d'aquest mes, quan es van reunir a Palma per començar la negociació.

La idea del Govern, si no canvia durant les pròximes hores, és prorrogar els ERTO fins al 31 de gener, una vegada finalitzada la Campanya de Nadal. Encara que els agents socials i l'Executiu ja tenen resolts alguns punts d'aquesta negociació, els referits a la protecció social, dos temes els separen de l'acord: on focalitzar els ERTO i com han de ser les exoneracions de quotes empresarials a la Seguretat Social.

El Govern, en paraules del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, entén que, pel que fa als ERTO, "no pot haver-hi cafè per tothom" perquè no totes les empreses s'han vist afectades per la pandèmia amb la mateixa intensitat.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat, per part seva, que els ERTO arribaran a totes les empreses que ho necessitin i que la idea és que es tingui en compte tota la "cadena de valor" per no deixar fora a activitats que estan patint, indirectament, la paralització d'alguns sectors, especialment el turístic.

Als agents socials no els convenç focalitzar els ERTO, amb les seves condicions avantatjoses, en només uns pocs sectors. En aquest sentit, fonts empresarials van indicar a Europa Press que, mentre no s'inclogui en els ERTO totes les empreses i treballadors, no hi haurà acord amb el Govern.

Des dels sindicats s'ha destacat que s'han plantejat al Govern fórmules per poder ampliar la protecció a més empreses i treballadors, com els d'hostaleria i comerç. CCOO i UGT confien a aconseguir l'acord per poder tenir-lo llest abans del Consell de Ministres de demà.

L'ALTRE ESCULL: LES EXONERACIONS DE QUOTES

L'altre obstacle que està dificultant el pacte amb el Govern són les exoneracions a les empreses pels treballadors, ja que l'Executiu vol que aquestes siguin més generoses per als treballadors que surtin dels ERTO que per als que hi segueixen. Per contra, els agents socials creuen que les exempcions només haurien d'aplicar-se per als treballadors que es queden en els ERTO. El contrari, en paraules del secretari general de CCOO, Unai Sord, és "un sense sentit".

L'última proposta coneguda del Govern en aquest sentit passa per aplicar exoneracions "força altes", superiors al 80%, per a ERTO de determinats sectors, els més afectats per la pandèmia, així com per a les empreses vinculades a aquests, sempre que demostrin una important caiguda de la seva facturació.

Malgrat aquestes dues importants diferències, Govern i agents socials han aconseguit aclarir, amb acord, alguns temes que formaran part de la pròrroga dels ERTO: els referits a la protecció social.

Així, segons ha anunciat la ministra Díaz, s'ha acordat elevar el 'comptador a zero' de 180 a 196 dies i aplicar-ho durant tot 2021; mantenir la prestació dels treballadors en ERTO al 70% de la base reguladora encara que transcorrin sis mesos (abans baixava al 50% als sis mesos de percepció), i introduir una prestació per a treballadors fixos-discontinus per la mala temporada turística.

EN QUINS SECTORS HI HA MÉS TREBALLADORS EN ERTO?

D'acord amb dades de la Seguretat Social, a 31 d'agost es trobaven en ERTO per força major una mica més de 660.000 treballadors, i prop de 149.000 estaven en ERTO per causes tècniques, organitzatives, econòmiques i de producció (ETOP).

Les activitats amb més treballadors en ERTE són els serveis de menjar i begudes, amb gairebé 150.000 afectats, i els serveis d'allotjament, amb una mica més de 104.000.

Els segueixen el comerç minorista (uns 66.000 afectats per ERTO), el comerç majorista (54.000), l'educació (35.000, però abans de l'inici del curs escolar), i les agències de viatges i operadors turístics, així com les activitats esportives, recreatives i d'entreteniment, amb una mica més de 25.000 afectats cadascuna.

Noticias relacionadas

contador