ep el secretario de estado de empleo y economia social joaquin perez rey y el secretario de estado
MINISTERIO DE TRABAJO

El secretari d'Estat de Seguretat Social, Israel Arroyo, ha assenyalat que entre els 187.814 afiliats més registrats el mes de maig i les 387.815 persones que han sortit d'un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) també aquest mes, sumen prop de 600.000 nous treballadors al mercat.

Així ho ha assenyalat durant la roda de premsa de valoració de les dades d'atur registrat i afiliació a la Seguretat Social del cinquè mes de l'any, on ha ressaltat que les mesures adoptades per fer front a la pandèmia, com els ERTO, "han fet la seva funció de frenar el primer impacte de la crisi i evitar que es destruís ocupació".

Arroyo ha agraït als empresaris que han emprat aquest instrument i l'han posat en valor. Respecte a les noves afiliacions registrades, ha assenyalat que en termes desestacionalitzades no és una bona dada, però que en les circumstàncies actuals "no té gaire sentit" avaluar el patró estacional.

No obstant això, ha posat en relleu que al mercat de treball s'hi percep una recuperació més accelerada del que es podia esperar fa un mes o mes i mig.

Sobre la xifra total d'afiliats, ha valorat l'increment del 0,53%, fins a més de 18,5 milions de treballadors, però ha ressaltat que encara queda 700.000 afiliats per sota de la mitjana del mes de febrer, perquè l'impacte al març "va ser brutal".

"Durant el mes de maig hi ha hagut una lleugera creació d'ocupació respecte al mes d'abril, després de la caiguda registrada la segona quinzena de maig i la frenada d'abril, i hi ha hagut una lleugera acceleració aquest mes", ha afegit, després d'insistir que la recuperació de l'activitat està sent bastant intensa al maig.

En aquesta línia, ha ressaltat que la rapidesa amb la qual s'estan incorporant treballadors fa ser optimista de cara als mesos que queden de l'any.

Per part seva, el secretari d'Estat d'Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, ha recordat que maig sempre és un bon mes per a l'ocupació, però que en aquest cas, s'ha comportat com un mes de transició des de la hibernació vers la desescalada.

Així mateix, ha apuntat que, malgrat ser la dada d'atur més important registrada en un mes de maig, la desocupació s'ha elevat en més de 26.500 persones, la qual cosa suposa una dada "que cal valorar amb una certa esperança" si es posa en relació amb març i abril.

"Bàsicament ens permet concloure que la destrucció d'ocupació derivada de la pandèmia s'està alentint gràcies als ERTOs, que han aconseguit parar el cop i protegir l'ocupació en circumstàncies molt difícils, i gràcies al gran esforç que hem dut a terme en polítiques i prestacions, que han aconseguit que la demanda agregada no s'hagi desplomat", ha remarcat.

De fet, Rei ha remarcat que la gran diferència entre el que està passant ara i d'altres situacions similars del passat és la menor afectació de la crisi a l'ocupació. "El 2020 està previst que la desocupació arribi al 19%, per sota de la crisi anterior (26%). Aquesta menor afectació a l'ocupació ens fa tenir confiança en les mesures adoptades", ha incidit.

Respecte a la cobertura de les prestacions, ha assenyalat que gairebé arriba a 6 milions de persones, i que la nòmina que es pagarà demà serà de més de 5.521 milions d'euros, 600 milions més que la d'abril i que serà "la nòmina més alta pagada pel Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE)".

Sobre els principals problemes a l'hora de rebre el pagament del ERTO, Rei ha apuntat que errors en el compte corrent o dificultats amb el DNI són els que estan alentint el reconeixement d'aquestes prestacions, ja que requereix que es canviïn a mà les dades.

En general, creu que les dades de maig permeten pensar que les mesures de regulació d'ocupació i de contenció laboral derivades de la pandèmia està donant "un fruit satisfactori", impedint la destrucció d'ocupació. "Es tracta d'incidir en les mateixes i la nostra intenció és continuar avançant en aquest territori", ha conclòs la seva intervenció.

Preguntat sobre la dada de la taxa de cobertura, que s'ha situat en el 127,2% a l'abril, Rei ha afirmat que és "paradoxal" i ha explicat que es deu al fet que s'està donant cobertura a moltes persones que no són tècnicament aturats, que són tots aquells acollits a un ERTO.

"Aquesta idea de protegir amb prestacions persones que no són a l'atur té aquest efecte sobre la taxa de cobertura. Aquestes persones no estan en el denominador perquè no són aturades, sinó que tenen el contracte en suspensió", ha afegit, després d'apuntar que això fa que en incorporar-se al sistema de prestacions per desocupació persones que no poden qualificar-se com a aturades, la taxa de cobertura sofreixi "aquesta espècie de distorsió".

SUBSIDI TEMPORALS I TREBALLADORES DE LA LLAR

D'altra banda, ha assenyalat que el subsidi per a treballadors temporals "segueix el seu curs" i que hi ha 4.911 subsidis extraordinaris per a treballadors temporals en vies de sol·licitud.

GAIREBÉ 28.000 SOL·LICITUDS DE SUBSIDI DE LA LLAR

Sobre el subsidi a les treballadores de la llar, ha apuntat que s'ha posat en marxa el reconeixement d'aquest subsidi excepcional i que, fins a dia d'ahir, s'han rebut 27.815 sol·licituds del subsidi d'empleades de llar. "Creiem que a mesura que anem reconeixent-ne, algunes podran ja anar rebent les seves prestacions mitjançant l'acord amb les organitzacions bancàries que les hi anticiparan", ha afegit.

Preguntat sobre el teletreball, el secretari d'Estat ha ressaltat que s'està treballant en un esborrany que va bastant avançat i que "no trigarà a incorporar-se als carrils legislatius ordinaris" per donar resposta a les necessitats que la crisi ha generat sobre aquesta manera de treballar.

Noticias relacionadas

contador