ep radiador calefaccion
PIXABAY

Encendre o no la calefacció central aquest hivern. És el dilema que es presenta per a les comunitats de veïns amb calefacció central davant de l'encariment del preu dels combustibles, que provocarà que el cost es multipliqui durant els mesos més freds. Què passa si un propietari no està d'acord amb la decisió de la comunitat o quins drets tenen els veïns de lloguer, el contracte dels quals inclou el dret a calefacció, si la comunitat decideix no engegar-la?

Les comunitats de veïns amb calefacció central han de decidir conjuntament què fer durant els propers mesos. Han d'estar tots els veïns d'acord per no engegar-la? Com expliquen des de Legálitas, l'acord ha de ser adoptat en junta de propietaris per majoria simple (la meitat dels propietaris més un) a l'empara de l'article 17.7 de la Llei de propietat horitzontal (LPH), ja que és una decisió temporal i significa que el servei no se suprimeix d'una manera definitiva. Per això, la decisió no la pot prendre unilateralment el president o l'administrador de finques.

Si un veí no està dacord amb la decisió, és possible recórrer? És possible impugnar judicialment l'acta de la reunió de veïns, a l'empara de l'article 18 de la Llei de propietat horitzontal i sol·licitar una mesura cautelar urgent per evitar l'execució de l'acord i deixar-ho així en suspens.

Els veïns que viuen de lloguer i van signar un contracte que incloïa la calefacció, quins drets tenen? A l'empara de l'article 21.1 de la Llei d'arrendaments urbans, l'arrendador està obligat, sense dret a elevar la renda, a realitzar totes les reparacions que siguin necessàries per conservar l'habitatge en les condicions d'habitabilitat que serveixin a l'ús convingut, per la qual cosa haurà d'oferir a l'inquilí una solució que garanteixi l'habitabilitat de l'immoble.

Si no disposa de calefacció a la casa per l'acord de la comunitat, l'inquilí pot obligar el propietari a què li instal·li un altre sistema alternatiu? Legálitas exposa que, d'acord amb l'article 21.1 Llei d'Arrendaments Urbans, l'inquilí pot exigir, sense dret a elevar la renda, una solució que garanteixi l'habitabilitat de l'habitatge, cosa que inclou un sistema de calefacció.

Si l'immoble és inhabitable, a l'empara de l'article 26 de la Llei d'arrendaments urbans, l'inquilí podria desistir del contracte o demanar-ne la suspensió temporal, deixar l'habitatge i durant aquest temps no abonar la renda de lloguer.

Si el propietari no ofereix aquest sistema alternatiu de calefacció, l'inquilí pot exigir que li redueixin les mensualitats? Sí. Legálitas explica que, en cas que la calefacció central estigui inclosa en el preu de la renda de lloguer i no se'n disposi, l'inquilí pot exigir una reducció de les mensualitats.

Si la comunitat decideix encendre la calefacció central i un veí no pot fer front al pagament, quines opcions té? Aquesta decisió s'adopta per majoria en una junta de propietaris i, per tant, és executable per part de la comunitat de veïns excepte impugnació als tribunals d'acord amb l'article 18 de la Llei de propietat horitzontal. En aquest sentit, Legálitas destaca que l'única opció del veí és intentar arribar a un acord amb la comunitat a fi que li concedeixin facilitats de pagament, emparant-se en la situació de crisi.

En base a la nova llei destalvi energètic, es pot obligar els veïns de la comunitat de propietaris a mantenir la calefacció a x graus? D'acord amb l'article 29.4 del Reial decret llei 14/2022, d'1 d'agost, la temperatura de la calefacció no pot superar els 19 graus a l'interior dels establiments habitables que estiguin condicionats i situats als edificis i locals destinats als següents usos: administratiu; comercial com a botigues, supermercats, grans magatzems, centres comercials i similars; de pública concurrència (teatres, cinemes, auditoris, centres de congressos, sales d'exposicions i similars, establiments d'espectacles públics i activitats recreatives); restauració com a bars, restaurants i cafeteries; i transport de persones com estacions i aeroports. Per tant, Legálitas recorda que la normativa no està adreçada a habitatges de comunitat de veïns.

contador