• Es tracta d'una ajuda de 400 euros i accions en polítiques actives d'ocupació
ep rajoy fatima banez unai sordotoxola moncloa
EUROPA PRESS

El Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social ha d'analitzar amb els interlocutors el sistema de protecció per als desocupats de llarga durada. L'objectiu és simplificar els que ja existeixen (PAE, Prepara i RAI) i avaluar la sentència del Constitucional sobre el Pla Prepara, que consisteix en un ajut de 400 euros i polítiques actives d'ocupació per als aturats que han esgotat la prestació per desocupació.

El programa tenia com a límit d'aplicació quan la desocupació baixés del 20%, encara que posteriorment es va prorrogar en baixar aquest requisit al 18%. L'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre va estimar la taxa d'atur al 17,22%, en línia amb la mitjana històrica si es prenen les dades entre 1980 i 2016. El Govern haurà de decidir si torna a disminuir aquest límit per prosseguir amb aquest ajut. Les estadístiques de l'INE mostren que encara hi ha 1,45 milions de persones aturades en recerca activa d'ocupació durant més de dos anys.

El secretari d'Estat d'Ocupació, Juan Pablo Riesgo, ha convocat per a les 11.00 hores d'aquest dilluns als representants de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives (CCOO, UGT, CEOE i Cepime) a una reunió de la Taula de diàleg Social del Pla de Xoc per a l'Ocupació, per avaluar l'impacte de la recent sentència del Tribunal Constitucional sobre el Pla Prepara per la qual es declara la inconstitucionalitat i nul·litat de l'article 1 i de la disposició addicional segona del Reial decret llei 1 / 2013, de 25 de gener.

El Tribunal Constitucional considera que aquests apartats, en centralitzar en el Servei Públic d'Ocupació Estatal la gestió de l'ajuda econòmica a desocupats que han esgotat l'atur, contravenen l'ordre constitucional de distribució de competències en matèria d'ocupació.

El programa de requalificació professional de les persones que esgotin la seva prestació per atur (Pla Prepara) es va crear el febrer de 2011 com una mesura conjuntural per lluitar contra l'atur a través d'accions de polítiques actives d'ocupació i de la percepció d'una ajuda econòmica d'acompanyament.

El Pla Prepara, de sis mesos de durada, ha estat prorrogat en diverses ocasions, una d'elles mitjançant Reial decret llei 1/2013, de 25 de gener per la qual es prorroga aquest pla i s'adopten altres mesures urgents per a l'ocupació i la protecció social de les persones aturades.

En aquesta ocasió, i a causa de la crisi econòmica que travessava Espanya, es va determinar la seva pròrroga automàtica fins que la taxa d'atur se situés per sota del 20% segons l'Enquesta de Població Activa. Aquest llindar va ser reduït fins al 18% mitjançant l'aprovació del Reial decret llei d'abril de 2016 pel qual es prorroga el Programa d'Activació per a l'Ocupació.

LA CONTINUÏTAT DEL PLA EXIGEIX UNA NORMA AMB RANG DE LLEI

El passat 27 de juliol es va publicar l'Enquesta de Població Activa corresponent al segon trimestre de 2017, que situa la taxa d'atur al 17,22%, de manera que expira l'esmentada pròrroga automàtica i, per tant, la continuïtat del Programa exigiria una disposició normativa amb rang de llei expressa.

L'acord continua negociant a hores d'ara, tot i que el seu contingut, pel que fa al Pla Prepara, s'ha vist afectat de manera sobrevinguda en conseqüència de l'esmentada sentència

Tant CCOO com UGT van demanar ja fa més de dues setmanes al Govern que aprovi la pròrroga del programa Prepara, la vigència del qual finalitza el proper 15 d'agost, ja que tot i el descens de la taxa d'atur veuen encara "molt important" el nombre de persones que havent perdut la feina ja han esgotat les prestacions o no han cotitzat el temps suficient per accedir a la protecció per desocupació.

UGT s'emplaçarà a la reunió el Govern a prorrogar el Pla Prepara i a buscar una solució jurídica adequada amb les comunitats autònomes per complir la sentència del TC. El sindicat creu que es podrà prorrogar el pla "si hi ha voluntat política".

El Ministeri va traslladar fa setmanes a les organitzacions sindicals i empresarials més representatives (UGT, CCOO, CEOE i Cepime) una proposta d'acord, amb diferents mesures per fomentar la creació d'ocupació, en el marc de la taula de diàleg social del Pla de Xoc per l'Ocupació.

Entre aquestes mesures se n'incloïen diverses destinades a impulsar l'ocupació juvenil, així com la pròrroga Pla Prepara. "L'acord continua negociant a hores d'ara, tot i que el seu contingut, pel que fa al Pla Prepara, s'ha vist afectat de manera sobrevinguda a conseqüència de l'esmentada sentència", assenyala.

REFORÇ DELS PROGRAMES DE PROTECCIÓ D'ATURATS

Entre les propostes plantejades pel Govern es troba també el reforç dels programes d'orientació, formació, requalificació, intermediació i protecció de desocupats de llarga durada i majors de 50 anys.

Com a conseqüència, Ocupació ha convocat interlocutors socials per avaluar l'impacte de la sentència del Tribunal Constitucional sobre el Pla Prepara, i, a la vista d'això, ha iniciat de manera urgent els treballs per revisar, en el marc del diàleg social i amb les comunitats autònomes, l'actual del sistema de protecció per als desocupats de llarga durada.

Segons el departament de Fátima Báñez, l'objectiu és simplificar els programes complementaris existents (PAE, Prepara i RAI), de manera que es garanteixi una protecció "eficaç" a l'aturat al mateix temps que s'eliminen duplicitats i possibles llacunes de desprotecció, i es reforcin els mecanismes d'activació per a la seva efectiva inserció al mercat laboral, respectant en tot moment el marc competencial existent.

Noticias relacionadas

contador