• Altres preocupacions: el col·lapse del preu de l'energia, la profunda inestabilitat social i el fracàs de les institucions financeres
ep trabajador empleado entrevistatrabajo
PIXABAY

La desocupació, les crisis fiscals i el fracàs dels governs per proporcionar estabilitat són els tres riscos que més preocupen les empreses a nivell mundial el 2017. Així ho revelen les dades de l'enquesta del Fòrum Econòmic Mundial publicats per Marsh & McLennan Companies i Zurich Insurance Group aquest dimecres, i que posen l'accent en un altre fet curiós: també s'ha disparat la preocupació pels ciberatacs.

Els executius veuen els riscos econòmics, geopolítics, socials i tecnològics com els més importants per al seu negoci durant els propers 10 anys

Els executius enquestats identifiquen els riscos econòmics, geopolítics, socials i tecnològics com els més importants per al seu negoci durant els propers 10 anys. Per darrere dels tres esmentats, se situen el col·lapse del preu de l'energia, la profunda inestabilitat social i el fracàs de les institucions financeres.

A continuació, altres riscos importants per a les empreses són la decisió, les infraestructures crítiques, els ciberatacs, els conflictes interestatals i els atacs terroristes.

Per regions, els executius d'Amèrica del Nord, Àsia Oriental i Pacífic estan més preocupats pels atacs cibernètics i les bombolles econòmiques; mentre que els d'Europa, Àsia Meridional, Amèrica Llatina i Carib i l'Àfrica Subsahariana ho estan pel possible fracàs de la governança nacional, recull Europa Press.

A Europa, els líders empresarials s'han afegit a la llista de riscos el fracàs de les institucions i dels mecanismes financers. De la seva banda, els empresaris d'Àsia Meridional, a causa del ràpid creixement dels centres urbans, destaquen el fracàs de la planificació urbana i la fallada d'infraestructures crítiques com les principals amenaces per als seus negocis. Només els executius canadencs esmenten el canvi climàtic entre els deu riscos més importants, tot i que el situen per sota d'altres factors.

RECOMANACIONS PER A LES EMPRESES

El president de Global Risk & Digital de Marsh, John Drzik, ha ressaltat que els empresaris estan cada vegada més preocupats pels ciberriscos i altres riscos relacionats amb la tecnologia que amenacen la seva capacitat d'operar. En aquest sentit, ha apuntat que "les empreses haurien d'analitzar rigorosament com aquestes amenaces podrien afectar les seves operacions i adoptar mesures apropiades de mitigació i resistència de riscos".

Per la seva banda, el director general de Riscos i Assegurances Comercials de Zuric, John Scott, ha assenyalat que, alhora que el creixement econòmic i els avenços tecnològics creen noves oportunitats per als negocis i els seus països, els riscos geopolítics "han generat incerteses que plantegen interrogants sobre com gestionar la resiliència en temps d'incertesa". En aquest context, considera "essencial" que les empreses comptin amb estratègies clares de gestió de riscos i desenvolupin opcions per a estructures jurídiques i opcions operatives que tinguin en compte els resultats polítics.

Només els executius canadencs esmenten el canvi climàtic entre els deu riscos més importants

"És frustrant i requereix molts recursos, però aquest és el tipus de pensament estratègic que necessita el negoci per bregar amb la incertesa i per construir solidesa davant els riscos que podrien sorgir en diferents escenaris", ha afirmat Scott.

Pel que fa als resultats de l'enquesta, ha avançat que, a mitjà termini, sembla que els líders empresarials se centraran en els riscos socials i econòmics, però ha advertit que no haurien de subestimar l'impacte potencial dels riscos ambientals i tecnològics.

Noticias relacionadas

contador