fabricasespa a

Els preus industrials van pujar un 0,7% al passat mes d'abril en termes intermensuals, el seu major repunt des de l'octubre del passat exercici i van accelerar el seu creixement sis dècimes, fins a l’1,9%, en contrast amb el mateix mes de 2017, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els preus industrials encadenen 19 mesos consecutius en taxes positives.

L'acceleració de la taxa interanual dels preus industrials es deu al repunt en més de dos punts de la variació interanual de l'energia, fins al 5,1%, a causa de l'encariment de la refinació de petroli; i a la pujada de la taxa interanual dels béns intermedis en dues dècimes, fins al 2,3%, per l'alça dels preus en la fabricació de productes per a l'alimentació animal i de productes químics bàsics.

Per contra, entre els sectors industrials amb major influència negativa en l'evolució anual de l'índex general destaquen els béns de consum no durador, que van retallar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,1%, per l'abaratiment dels preus del processat i conservació de carn. La taxa de variació anual de l'índex general sense energia va baixar una dècima a l'abril, fins a l’1,1%, de manera que se situa vuit dècimes per sota de la de l'índex general.

ENCARIMENT A 15 COMUNITATS

El passat mes d'abril la taxa anual dels preus industrials va pujar en vuit comunitats, va baixar en vuit i es va mantenir a Castella i Lleó. Els ascensos més significatius van correspondre a Múrcia i Castella-La Manxa, que van elevar la seva taxa anual de 3,2 a 2,6 punts, fins a taxes del 4,5% i del 5,4%, respectivament, mentre que els majors descensos se'ls van anotar Canàries i Extremadura, que van reduir cinc dècimes cadascuna la seva taxa interanual, fins al 2% en ambdós casos.

Noticias relacionadas

contador