ep archivo   planta industrial
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Els preus industrials van pujar un 2,2% el passat mes de juny en relació al mes anterior i es van disparar un 15,4% en taxa interanual, la seva major alça des d'octubre de 1983, segons ha informat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta forma, amb el repunt interanual de juny s'encadenen sis mesos consecutius d'augments interanuals.

L'increment interanual dels preus industrials al sisè mes de l'any és principalment a causa dels béns intermedis, que van elevar gairebé un punt la seva taxa interanual, fins al 13,7%, a causa, principalment, que els preus de la fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges es van incrementar aquest mes, mentre que van descendir al juny de l'any passat.

També destaca, encara que en sentit contrari, la baixada dels preus de la fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic en formes primàries, els quals van augmentar al juny de 2020.

Així mateix, els béns de consum no durador van incrementar dues dècimes la seva taxa anual al juny, fins al 4,5%, a causa de la pujada dels preus del processat i conservació de carn i elaboració de productes carnis, davant el descens registrat al mateix mes de 2020.

L'únic sector industrial amb influència negativa en l'evolució de la taxa anual de l'índex general va ser l'energia, que disminueix la seva taxa anual més de dos punts, fins al 35,2%.

Aquesta evolució, segons l'INE, és conseqüència de l'augment dels preus de la refinació del petroli, menor que l'experimentat al juny de l'any anterior.

Així mateix, destaca, però en sentit contrari, la pujada dels preus de la producció, transport i distribució d'energia elèctrica, més gran que al juny de 2020.

Segons l'INE, la taxa de variació anual de l'índex general sense energia va augmentar cinc dècimes al juny, fins al 7,6%, situant-se gairebé vuit punts per sota de la de l'IPRI general. Es tracta, a més, de la taxa més alta des del juliol del 1995.

contador