ep manguerasuna maquina expendedoracarburanteuna gasolineramadrid
Ricardo Rubio - Europa Press

Els preus de la gasolina i del gasoil han tornat a repuntar aquesta setmana, després que la setmana passada tallessin la tendència alcista amb què acomiadaven juliol, i arrenquen el mes d'agost tocant nous màxims de l'estiu.

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit aquesta setmana un 0,3%, fins a situar-se als 1,331 euros, mentre que el preu mitjà del litre de gasoil ha pujat un 0,33%, fins als 1,216 euros, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Tots dos carburants tornen així a marcar nous màxims aquest estiu i superen els 1,329 euros, en el cas de la gasolina, i els 1,213 euros, per al gasoil, que van tocar durant la penúltima setmana de juliol.

Amb aquest nivell de preus, l'ompliment d'un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa actualment 73,2 euros, uns 20 cèntims més que la passada setmana, mentre que en el cas del gasoil ascendeix a 66,88 euros, uns 28 cèntims d'euro més car.

EL BARRIL DE CRU

Aquest increment en els carburants es produeix en un entorn de caiguda aquesta setmana en els preus del petroli. El barril de cru Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous als 56,93 dòlars, mentre que el West Texas nord-americà s'intercanviava a 52,1 dòlars, enfront dels més de 64 i 57 dòlars, respectivament, de fa una setmana.

La gasolina segueix estant més barata a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu mitjà de venda al públic de litre s'ha contingut i fins i tot ha baixat. Així, el combustible Euro-Súper 95 se situa als 1,436 euros i 1,486 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa de mitjana 1,327 euros a la UE i 1,329 euros a l'Eurozona.

El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA, als majors impostos i als gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.

contador