george soros microfono

Un grup de supermilionaris nord-americans, entre els quals es troben Abigail Disney i George Soros, ha publicat una carta oberta en què demanen als candidats presidencials que donin suport a un impost a la riquesa. "Els EUA té una responsabilitat moral, ètica i econòmica de gravar més la nostra riquesa", assenyalen.

Entre les raons que els signants assenyalen per un impost a la riquesa hi ha el finançament d'iniciatives ambientals i respostes al canvi climàtic, la promoció del creixement econòmic i el finançament de la salut pública. Segons la carta, un impost a la riquesa és "just, patriòtic i enfortiria la democràcia al país en reduir la desigualtat".

Els que van signar la carta es dirigeixen a "tots els candidats, ja siguin demòcrates o republicans", i no n'esmenten cap en particular.

Segons la carta pública, això afectaria unes 75.000 famílies en un país de més 327 milions d'habitants

Pel Partit Demòcrata, hi ha una mica més de 20 aspirants que competeixen per la postulació presidencial en les eleccions de novembre de 2020, mentre que en el Partit Republicà per ara l'únic candidat amb possibilitats és el president Donald Trump, que buscarà la reelecció.

No obstant això, la carta s'enfoca en el pla d'impostos presentat per la senadora de Massachusetts Elizabeth Warren, que apareix entre els primers cinc llocs en les enquestes d'opinió sobre els aspirants demòcrates a la Presidència.

El pla eximeix d'impostos els primers 50 milions de dòlars en actius, però preveu un impost del 2% sobre les fortunes que superin els 50 milions de dòlars, i puja la taxa del 3% en els actius de més de 1.000 milions de dòlars. Segons la carta pública, això afectaria unes 75.000 famílies en un país de més 327 milions d'habitants.

El diari The Hill, que cobreix principalment les notícies del Congrés, va publicar una enquesta en la qual el 74% dels nord-americans recolzava un pla com el que proposa Warren i que també té el suport de l'inversor Warren Buffett. Encara que aquest últim Buffett no es troba entre els signants d'aquesta carta, ja el 2011 va escriure un comentari a The New York Times en el qual deia recolzar la idea d'augmentar els impostos als més rics.

"Nosaltres, que som un de cada deu entre l'1% més ric del país, hauríem de sentir orgullosos de pagar una mica més de la nostra fortuna pel futur dels Estats Units", assenyalen els signants de la carta. "Estem bé i acceptar aquest impost és el mínim que podem fer per enfortir el país que estimem", afegeixen.

La iniciativa dels supermilionaris no és nova: el novembre de 2017 més de 400 milionaris van signar una carta al Congrés en què demanaven als legisladors que no reduïssin els seus impostos. El Congrés, que en aquest llavors comptava amb majoria republicana a les dues cambres, discutia una proposta del president Trump per reduir els impostos.

contador