ep habitacion doble del hotel socarrat
CASUAL HOTELES - Archivo

Les pernoctacions en hotels espanyols han augmentat un 1,6% en els primers set mesos de l'any respecte al mateix període del 2018, segons dades que ha difós aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Només en el mes de juliol els hotels espanyols van registrar més de 43,2 milions de pernoctacions, un 1,1% més que en el mateix mes de l'any 2018.

És el quart mes consecutiu que augmenten les pernoctacions hoteleres. L'avanç interanual del juliol ha estat 1,5 punts inferior al del mes de juny, quan les pernoctacions es van incrementar un 2,6%. L'augment interanual de les pernoctacions al juliol es deu a la pujada en un 4,7% de les pernoctacions que han dut a terme els espanyols, perquè les pernoctacions efectuades per estrangers van disminuir un 0,6%. L'estada mitjana va baixar en el setè mes de l'any un 2,1% respecte al mateix mes del 2018, i es va situar en 3,6 pernoctacions per viatger.

Al juliol es van cobrir el 71% de les places ofertes, un 0,2% més que en el mateix mes del 2018, mentre que el grau d'ocupació per places en cap de setmana va avançar també un 0,2%, fins a situar-se al 75,9%.

ELS HOTELS FACTUREN UN 1,7% MÉS

La taxa anual de l'Índex de Preus Hotelers (IPH) es va situar en l'1,1% al juliol, 2,2 punts menys que al juny i mig punt per sota de la dada registrada fa un any.

La facturació mitjana diària dels hotels per cada habitació ocupada va ser de 102,8 euros al juliol

La facturació mitjana diària dels hotels per cada habitació ocupada va ser de 102,8 euros al juliol, un 1,7% més que al juliol del 2018, mentre que l'ingrés mitjà diari per habitació disponible, condicionat per l'ocupació que es registra en els establiments hotelers, va assolir els 76,9 euros, amb una pujada interanual del 2,5%.

Per categories, la facturació mitjana és de 212 euros en el cas dels hotels de cinc estrelles, de 111,5 euros en els de quatre i de 88,2 euros en els de tres estrelles. Els ingressos per habitació disponible en aquestes mateixes categories són de 162,3 euros, 91,3 euros i 69,3 euros, respectivament.

BAIXEN ELS PREUS A LA COMUNITAT VALENCIANA

Per comunitats autònomes, les principals pujades dels preus hotelers en taxa anual es registren a Navarra (+7,5%) i Cantàbria (+5,6%), mentre que el principal descens es dona a la Comunitat Valenciana (-1,5%). Andalusia, la Comunitat Valenciana i Catalunya són les destinacions principals dels viatgers que resideixen a Espanya al juliol amb taxes anuals de variació en el nombre de pernoctacions del 6%, del 5,6% i del 3,1%, respectivament.

La principal destinació que elegeixen els viatgers no residents són les illes Balears. En aquesta comunitat les pernoctacions d'estrangers van baixar un 1,6% respecte al juliol del 2018. Les següents destinacions principals dels no residents són Catalunya, amb el 21,5% del total de pernoctacions i un augment del 2,4%, i les Canàries, amb el 18,1% del total i una baixada del 4,4%.

MAJOR OCUPACIÓ A BALEARS

Pel que fa a l'ocupació, Balears presenta el major grau d'ocupació per places al juliol (87,1%), seguida de les Canàries (77,7%) i Comunitat Valenciana (74,2%). A la banda contrària se situen Castella-La Manxa (33,5%), Extremadura (38,4%) i Castella i Lleó (43,8%). Per zones turístiques, Palma-Calvià va aconseguir tant el major grau d'ocupació per places (88,5%) com la major ocupació en cap de setmana (89,3%). L'Illa de Mallorca ha registrat el major nombre de pernoctacions, amb 7,9 milions.

Els punts turístics amb més pernoctacions són Barcelona, ​​Madrid i Calvià. Santa Margalida presenta el major grau d'ocupació per places (92,4%) i Palma de Mallorca la major ocupació en cap de setmana (90,8%).

Per països de procedència, els viatgers del Regne Unit i Alemanya concentren el 25,5% i el 17,4% del total de pernoctacions de no residents en establiments hotelers al juliol. El mercat britànic va créixer un 1,2%, mentre que l'alemany va baixar un 11,8%. Les pernoctacions dels viatgers procedents de França, Itàlia i Països Baixos van registrar al juliol unes taxes anuals del -1,3%, 7,3% i -2,8%, respectivament.

contador