ep archivo   vista de cepsa quimica palos y al fondo la refineria la rabida
CEPSA. - Archivo

Les grans entitats financeres de 45 països del món, amb 130 bilions de dòlars (112 bilions d'euros al canvi) en actius, han proposat posar la descarbonització de l'economia global al centre de les finances.

L'Aliança Financera de Glasgow cap a les Zero Emissions Netes, que representa el 40% dels actius financers del món, és una coalició global d'institucions financeres capdavanteres que es marca l'objectiu de deixar de produir emissions a l'atmosfera de cara al 2050.

D'aquesta manera, els signants s'han compromès a fer servir directrius basades en la ciència per assolir les emissions netes de carboni a mitjan segle. Així mateix, els projectes i les empreses generats pels préstecs concedits a través d'aquestes institucions financeres tindran zero emissions en la data marcada.

"Per accelerar l'adopció d'energies netes i altres infraestructures sostenibles amb prou rapidesa per evitar els pitjors efectes del canvi climàtic, es necessitaran bilions de dòlars en noves inversions, probablement al voltant dels 100 bilions", indiquen des de l'aliança. Creuen que la iniciativa privada és essencial després que la Covid-19 hagi minvat els pressupostos estatals.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, que ha afirmat que "per molt gran que sigui l'esforç del sector públic a tots els nostres països, el preu de més de 100 bilions de dòlars per fer front al canvi climàtic a nivell mundial és molt més gran”.

"Els compromisos nets zero dels membres de l'Aliança Financera de Glasgow cap a les Zero Emissions Netes ara coincideixen amb la gran escala d´inversió necessària per a la transició de l'economia global", assenyala Mark Carney, exbanquer central que promou la iniciativa.

Amb l'objectiu de garantir la credibilitat de la campanya, aquesta es basa en una altra organitzada per l'ONU, 'Race to Zero', els requisits de la qual han de complir les empreses que vulguin formar part de la iniciativa.

Tot i els compromisos adoptats, molts són els que miren amb certa reticència aquest acord i alguns el titllen de truc publicitari, ja que no concreta com es durà a terme l'objectiu de descarbonització. El pacte també evita demanar el cessament del finançament de la producció de combustibles fòssils. De fet, alguns dels signants tenen projectes amb centrals de carbó.

NO HI HA VOLTA ENRERE

La conferència del clima COP26 de Glasgow està posant d'acord amb dirigents polítics i entitats financeres de tot el món al voltant del canvi climàtic. De fet, l'1 de novembre, a la inauguració, molts dels líders mundials van coincidir que no hi ha marxa enrere.

Els participants ja van adquirir el compromís de limitar a 1,5 graus l'escalfament global, un acord que remet a la Cimera del Clima de París del 2015.

Alhora, alguns països com els Estats Units van anunciar que invertiran milions de dòlars a lluitar contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. Joe Biden, president de la primera potència mundial, va prometre destinar 3.000 milions de dòlars als estats més necessitats per fer front a les pujades de temperatures, els nivells del mar i els fenòmens meteorològics adversos.

"Hem de mantenir viu l'objectiu d'1,5 graus centígrads. Això requereix una ambició més gran en la mitigació i una acció concreta immediata per reduir les emissions globals en un 45% per al 2030", va concloure Antonio Guterres, secretari general de l'ONU.

contador