• Els forners perden un 14% de quota de mercat durant els últims nou anys
  • Balears és l'única comunitat que incrementa
  • Dilluns que ve se celebra el 'Dia del Pa'
ep barraspan
PAN DE MASA LENTA MUM

Els espanyols prefereixen comprar el pa al canal dinàmic, format per supermercats i hipermercats, abans que en fleques artesanes, de manera que els professionals del pa estan perdent el seu paper dins de la societat i l'economia, segons han denunciat des de la plataforma Pa de Massa Lenta MUM.

En concret, els forners han perdut un 14% de quota de mercat durant els últims nou anys (2008-2017), han passat de tenir el 55% de quota (2008) al 41% actual, segons dades del Ministeri d'Agricultura i Pesca, alimentació i Medi Ambient, que reflecteixen també que els espanyols consumeixen cada vegada menys pa.

Els espanyols consumeixen un 28% menys de pa que el 2008

Unes dades que confirmen que durant els últims anys, els hàbits de consum a Espanya estan canviant. Així, els espanyols consumeixen un 28% menys de pa que el 2008, quan a les llars espanyoles van entrar 1.701.778 quilos, enfront dels 1.228.996,03 quilos d'aquest any.

L'informe del Departament mostra que el canal dinàmic (supermercats i hipermercats) ha guanyat la batalla del pa als forners, que en l'actualitat tan sols ven el 41% del pa consumit pels espanyols, enfront del 46% de quota de mercat de les grans superfícies.

Per comunitats autònomes, les Illes Balears és l'única regió que incrementa el consum del pa, mentre que Andalusia, tot i ser la que més en consumeix, és també una de les regions d'Espanya on ha caigut la compra de pa, perdent un 16% de quilos respecte a 2013, segons dades del Ministeri.

Així, els que més pa han deixat de consumir durant els últims quatre anys són La Rioja (-33%) i navarresos (-25%), seguits d'aragonesos (-20%), extremenys (-19%) i càntabres (-17%).

D'aquesta manera, els forners artesans espanyols, aprofitant que dilluns que ve se celebra el 'Dia del Pa', recorden la importància d'aquesta professió per a la societat, ja que durant anys, els forns han estat punts de reunió i trobada entre consumidors, alhora que han proveït a la societat d'aliments bàsics com el pa.

contador