• Tot i la destrucció d'ocupació, la taxa d'atur es va reduir fins al 4,2%
  • Les estimacions apuntaven a la creació de 90.000 llocs de treball
brokershockpeque

L'economia dels EUA ha perdut 33.000 llocs de treball durant el mes de setembre a causa de l'impacte dels huracans Harvey i Irma. No obstant això, les previsions del consens d'analistes de Reuters estimaven que es crearien 90.000 llocs de treball. La taxa d'atur durant aquest mes va caure al 4,2%, des del 4,4%, tal com ha informat l'Oficina d'Estadística Laborals dels EUA.

Cal ressaltar que és la primera vegada des de setembre de 2010 que l'economia nord-americana perd llocs de treball. No obstant això, la taxa d'atur del 4,2% és la més baixa des de desembre de 2000. La taxa de participació en la força laboral no va registrar pràcticament canvis respecte al mes precedent, en situar-se al 63,1% al setembre, en línia amb la mitjana anual.

En concret, l'ocupació al sector dels serveis d'alimentació i restaurants i bars va caure en 105.000 persones al setembre, ja que molts treballadors estaven fora de nòmina a causa del pas dels huracans. Al llarg de l'any, aquest sector havia afegit una mitjana de 24.000 llocs de treball mensualment.

El sector dedicat a la salut i serveis sanitaris va comptabilitzar un increment de 23.000 nous llocs de treball, en línia amb la mitjana dels últims dotze mesos, que se situa als 27.000. D'altra banda, l'ocupació al sector dedicat al transport i emmagatzematge va augmentar en 22.000 persones.

Així mateix, el dedicat als activitats financeres va afegir 10.000 nous llocs de treball, dels quals la major proporció va ser per als serveis d'assegurances. Els serveis professionals, per la seva banda, va crear fins a 13.000 nous llocs de treball, mentre que el manufacturer en va destruir 1.000.

Els salaris van augmentar en 12 centaus, o 0,5%, a una mitjana de 26,55 dòlars per hora. La remuneració per hora va augmentar un 2,9% de setembre de 2016 a setembre de 2017, enfront del 2,7%, però el guany va ser probablement inflat pels efectes dels huracans. La setmana mitjana de treball no va canviar durant el mes de setembre i s'ha situat a les 34,4 hores, mentre que la taxa de participació laboral va registrar un salt de dues dècimes, des el 62,9% al 63,1%.

El Departament ha assenyalat que Harvey i Irma, que van causar estralls a Texas i Florida a finals d'agost i principis de setembre, havien reduït "l'estimació de l'ocupació total de la nòmina no agrícola per al setembre".

El sector privat va ser el principal culpable d'aquest pas enrere en la contractació als EUA amb la destrucció de 40.000 llocs de treball, i va compensar així la creació de 7.000 llocs de treball entre les nòmines pagades per l'Estat.

Els economistes enquestats per Reuters havien pronosticat que les nòmines augmentarien en 90.000 llocs de treball el mes passat. El govern va revisar les dades d'agost per mostrar 169.000 llocs de treball creats aquest mes en lloc dels 156.000 reportats anteriorment.

Naeem Aslam, analista de Think Markets, ha assenyalat que "no importa" que el nombre de llocs de treball hagi estat "molt pitjor" que l'esperat. Així, ressalta, el salari ha estat positiu i "és el que miren els comerciants, perquè mostra la folgança del mercat de treball, ja que més salari, millorarà la despesa dels consumidors".

Noticias relacionadas

contador