ep gasolina gasolinera gasoil ipc precios consumo petroleo carburante

El preu mitjà del litre de gasolina i de gasoil ha pujat per onzena setmana consecutiva i arriba així a nous màxims. Des de l'espiral alcista del passat mes de març, el preu del cru s'ha encarit fins a un 10%.

Des de gener el preu del litre de gasoil s'ha encarit un 9,2%, mentre que la gasolina ha pujat un 8,2%

El litre de gasoil s'ha encarit aquesta setmana un 0,16% i ha arribat als 1,242 euros. Es tracta d'un nou màxim anual i d'uns nivells que no es veien des de desembre de 2014, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE) recollits per Europa Press. El litre de gasolina, per la seva banda, ha repuntat un 0,15% i ha arribat als 1,337 euros. També es tracta d'un preu màxim des de juny de fa tres anys.

D'aquesta manera, els preus dels carburants segueixen amb la tendència alcista en què van entrar des de finals del passat mes de març, agreujada per les tensions geopolítiques que van portar el petroli a una escalada imparable, fins a superar fa unes setmanes els 80 dòlars. Des d'aquest canvi de tendència al març, el preu del litre de gasoil acumula un encariment de més del 10%, i la gasolina, d'un 9,6%.

El preu del barril de petroli Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous als 75,73 dòlars, mentre que el barril de cru West Texas, de referència als EUA, s'intercanviava als 64,96 dòlars.

UN 9% MÉS CAR QUE A PRINCIPIS D'ANY

Pel que fa als preus inicials de l'any 2018, el preu del litre de gasoil s'ha encarit un 9,2%, mentre que la gasolina ha pujat un 8,2%. Actualment, omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina supera els 73,53 euros, 5,6 euros més que al començament d'any. I en el cas del gasoil, l'ompliment d'un dipòsit de 55 litres suposa per al consumidor una despesa de 68,31 euros, també uns 5,6 euros més respecte a principis d'any.

No obstant, la gasolina és més barata a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu de venda al públic de litre de combustible Euro-Super 95 se situa als 1,475 euros i 1,517 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa 1,373 euros a la mitjana de la UE i 1,373 euros a l’Eurozona.

El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn és degut al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA, als majors impostos i als nous gravàmens al biodièsel, encara té una menor pressió fiscal respecte a la mitjana de la UE.

Noticias relacionadas

contador