ep foto de archivo de renfe
Eduardo Parra - Europa Press

La fiança que cal dipositar per cada abonament, el nombre mínim de viatges requerit, els recorreguts vàlids o els terminis d'utilització dels abonaments en funció del tipus de servei ferroviari són alguns dels punts que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica en relació als abonaments gratuïts de Rodalies, Cercanías i Mitja Distància Convencional per a viatgers recurrents. Les condicions són diferents segons el tipus de servei.

Des del 8 d'agost passat, els usuaris poden registrar-se a la web i aplicacions de Renfe per donar-se d'alta i rebre les comunicacions oportunes de la posada a la venda dels abonaments gratuïts de Rodalies, Cercanías i Mitja Distància Convencional, que es podran adquirir a partir del 24 d'agost i tindran vigència entre l'1 de setembre i el 31 de desembre del 2022.

En el cas dels nous bons d'alta velocitat i els abonaments Avant, el període d'ús s'amplia un mes, fins al 31 de gener del 2023, i també es podran comprar entre el 24 d'agost i el 31 de desembre del 2022.

ABONAMENT GRATUÏT DE RODALIES

Tots els clients podran obtenir aquest abonament a les taquilles, màquines autovenda i mitjançant l'aplicació (APP) de Renfe Rodalies, excepte als nuclis d'amplada mètrica i d'amplada convencional d'Astúries i Santander, on només el podran adquirir físicament. L'APP generarà un codi QR que descarregarà al mòbil i que es podrà utilitzar per creuar directament els torns als nuclis de Rodalies de Madrid, Màlaga, Múrcia / Alacant, València i Saragossa.

Així mateix, generarà un codi de set dígits amb què es podrà obtenir l'abonament en suport físic o bé carregar-lo en què ja disposi el client a les taquilles o les màquines autovenda dels nuclis de Cadis, Sant Sebastià, Bilbao, Sevilla i Barcelona. En qualsevol cas, a les estacions d'aquests nuclis Renfe disposarà de personal de suport que podrà llegir el codi QR per facilitar l'accés directe dels viatgers amb abonament.

Les condicions generals d'ús i adquisició són: validesa des de l'1 de setembre (o la data de compra si és posterior) fins al 31 de desembre del 2022, un abonament diferent per cada Nucli de Rodalies, vàlid per a viatges il·limitats entre qualsevol origen i destinació.

El client abonarà 10 euros, en concepte de fiabnça, que serà reemborsat si s'assoleix la recurrència mínima establerta de 16 viatges durant els quatre mesos de vigència de l'abonament. La fiança de cada abonament es tornarà sempre que es compleixin les condicions indicades. En cas de no complir els viatges mínims, l'import de la fiança serà considerat com una indemnització i no serà retornat al viatger

A l'import de la fiança se li podrà aplicar, exclusivament, el descompte de família nombrosa.

ABONAMENT GRATUÏT DE MITJANA DISTÀNCIA CONVENCIONAL

Els usuaris podran obtenir el seu abonament gratuït a les màquines autovenda i taquilles de les estacions i formalitzar el seu viatge en màquines autovenda, taquilles, web i aplicació de Renfe. Durant els quatre mesos que estaran vigents els nous abonaments recurrents, se suspendrà la venda dels abonaments habituals, que mantindran la vigència amb què han estat comprats. Els viatgers poden sol·licitar la devolució de la part proporcional.

Les condicions generals són: validesa des de l'1 de setembre (o la data de compra si és posterior) fins al 31 de desembre de 2022, un abonament diferent per cada trajecte origen/destí, vàlid per a viatges il·limitats entre l'origen i la destinació sol·licitada pel client, en tots dos sentits.

El client haurà d'abonar un import de 20 euros, en concepte de fiança, que serà reemborsat si s'assoleix la recurrència mínima establerta. La fiança de cada abonament es tornarà sempre que es facin 16 viatges o més en el període de validesa indicat. En cas de no complir els viatges mínims, l'import de la fiança serà considerat com una indemnització i no serà retornat al viatger.

A l'import de la fiança se li podrà aplicar, exclusivament, el descompte de família nombrosa.

Pel que fa a la fiança, a la línia de Mitja Distància Villarrubia-Còrdova-Rabanales-Alcolea s'aplicarà l'estipulada per als títols de Rodalies (10 euros). La fiança també serà de 10 euros entre qualsevol de les estacions que configuren els nuclis de Rodalies de Lleida, Tarragona i Girona.

Tant a Mitja Distància Convencional com a Rodalies i Cercanías, i sempre que es compleixin les condicions fixades, la devolució de la fiança es realitzarà de forma automàtica, sense sol·licitud prèvia, en el cas que s'hagi abonat amb targeta de crèdit. Si s'ha dipositat en efectiu, l'ha de sol·licitar el client a les taquilles o les oficines d'atenció al client de Renfe.

ABONAMENTS AVANT

Els serveis Avant OSP (obligació de servei públic) comptaran amb un descompte del 50% per als usuaris recurrents, que s'aplica a tots els títols multiviatge Avant (Abonament Targeta Plus, Targeta Plus 10 o Targeta Plus 10-45), que es venen entre el 24 d'agost i el 31 de desembre de 2022 per ser utilitzats des de l'1 de setembre i fins al 31 de gener de 2023. Els abonaments venuts amb anterioritat els viatges dels quals s'utilitzin durant el període de vigència dels descomptes, podran sol·licitar la devolució del 50% de cada viatge realitzat en aquest període a través dels canals de postvenda de Renfe. Els descomptes de família nombrosa i d'altres organismes s'aplicaran després de la rebaixa del 50%.

Condicions específiques per a cada abonament Avant: a l'abonament Targeta Plus (30-50), 3 mesos de validesa i 60 dies per al seu ús des de la data de viatge de la primera formalització, no podran ser utilitzats amb posterioritat al 31 gener 2023; a la Targeta Plus 10 Normal i Estudiant, 30 dies per a la primera formalització i 20 dies per al seu ús des de la data de viatge d'aquesta formalització i ús fins al 31 de gener de 2023; a la Targeta Plus 10-45, període de validesa i utilització 45 dies des de la data de compra, inclosa aquesta.

No podran ser utilitzats després del 31 de gener del 2023.

NOUS TÍTOLS MULTIVIATGE D'ALTA VELOCITAT

Renfe Viajeros comercialitzarà un nou abonament recurrent en determinades rutes, amb les característiques següents.

L'Abonament serà nominatiu i correspondrà a un origen/destí en trajectes en què el menor temps de viatge sigui inferior a 100 minuts, no sigui un trajecte declarat obligació de servei públic – AVANT i no es trobi en línies amb Acords Marc de capacitat signats. Podrà ser adquirit entre el 24 d'agost i el 31 de desembre de 2022 per ser utilitzat entre l'1 de setembre de 2022 i 1 de gener de 2023. Vàlid per a 10 viatges, en ambdós sentits, entre l'origen i la destinació sol·licitada.

El període d'utilització serà de 30 dies per a la primera formalització, i 20 dies per a ús des de la data de viatge d'aquesta formalització. Es comercialitzarà amb un 50% de descompte sobre la tarifa de la Targeta Plus 10 Normal Avant per a l'origen/destinació seleccionada i categoria estàndard. Al client se li presentarà el preu del Bono Avant amb el 50% del descompte ja aplicat.

S'aplicarà el descompte de família nombrosa.

Els abonaments es podran adquirir a les taquilles i màquines d'autovenda de les estacions, al web de Renfe ia agències.

contador