ep quim torrapleparlament
Quim Torra En El Ple Del Parlament EUROPA PRESS

El Parlament aprova el dictamen de la Sindicatura sobre els Pressupostos del 2014

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

El síndic major de Comptes, Jaume Amat, ha constret els responsables de la Generalitat a "adoptar les mesures necessàries per esmenar les deficiències expressades any rere any" en la presentació dels Pressupostos de la Generalitat, que la Sindicatura fiscalitza.

Ho ha dit durant el ple del Parlament d'aquest divendres per presentar l'informe sobre els Comptes Generals de la Generalitat del 2014, que la Cambra ha aprovat amb els vots favorables de JxCat, ERC i l'abstenció de la resta de grups --Cs, PSC, CatECP, CUP, PP--.

Entre les observacions que "any rere any" la Sindicatura trasllada al Parlament i que Amat ha demanat resoldre figuren la necessitat d'agrupar la informació en un sol compte regulat i el finançament de les infraestructures a llarg termini.

Segons l'informe --que ja es va presentar el Parlament quan el presidia Carme Forcadell--, la Generalitat va tancar el 2014 amb uns ingressos de 23.527 milions d'euros enfront d'una despesa de 27.246, la qual cosa suposa un dèficit de 3.709 milions, superior als 3.203 de l'any anterior, 2013.

A més, el síndic ha assenyalat que els comptes del 2014 incorporaven previsions d'ingressos que no es van complir, com els provinents de l'impost als dipòsits bancaris --anul·lat pel TC--, que s'han d'anul·lar; i ha criticat que, per buscar fons la Generalitat, hagi venut immobles per sota del seu preu de compra "en 12 de les 18 operacions de compravenda".

ELS GRUPS

El diputat de Cs José María Cano ha criticat que el Govern d'Artur Mas el 2014 va presentar uns comptes "maquillats" i ha acusat aquest Executiu de no treballar pensant en l'interès comú sinó en el procés participatiu del 9N d'aquell any i en la independència de Catalunya.

Des de JxCat, Narcís Clara ha assegurat que la Generalitat ha aplicat gradualment les recomanacions de la Sindicatura i s'han corregit irregularitats, i ha atribuït les desviacions pressupostàries a l'"estructura de poder creada per l'Estat" i al dèficit fiscal català.

Noemí Llauradó (ERC) --que ha demanat perdó al síndic per la suspensió del ple després que Cs retirés un llaç groc-- ha defensat que la Conselleria que presidia Oriol Junqueras va permetre tancar el 2017 amb superàvit i solucionar qüestions com les quals planteja l'informe del 2014, i ha acusat l'Estat de bloquejar "qualsevol iniciativa de la Generalitat per obtenir nous ingressos".

El socialista Òscar Ordeig ha assenyalat la dificultat que suposa la Llei d'Estabilitat Pressupostària per a la Generalitat i ha criticat que la llavors CiU li donés suport quan es va aprovar al Congrés, i ha demanat un nou sistema de finançament per a Catalunya perquè l'actual "està caducat des del 2014".

També ho ha demanat Jéssica Albiach (CatECP), que ha instat la majoria independentista a no deixar buida "la cadira en la negociació del model, encara que no sigui el que vulguin, igual que no deixen la cadira al Congrés", i ha assegurat que el finançament a llarg termini de les infraestructures propicia la corrupció.

La 'cupaire' Natàlia Sànchez ha retret a PSC-Units que critiqui el Pressupost 2014 quan té un exconseller de llavors entre les seves files, Ramon Espadaler, i ha acusat els anteriors Executius "d'anteposar els interessos de les empreses transnacionals als interessos dels ciutadans".

Santi Rodríguez (PP) ha acusat el Govern d'incorporar ingressos ficticis en els Comptes del 2014 i ha lamentat que es prorroguessin els pagaments de "coses tan trivials com Salut" --ha ironitzat--, alhora que el Govern treballava per organitzar una consulta sobre la independència.

"STOP FASCISM"

Aprofitant la seva intervenció en el faristol del Parlament, Sànchez (CUP) ha col·locat un cartell amb el missatge 'Stop fascism' ('Aturem el feixisme') en el mateix escó del Govern del qual s'havia retirat aquest mateix divendres un llaç groc després d'una picabaralla entre Cs i el president de la Cambra, Roger Torrent.

Precisament Sànchez ha estat qui ha recollit el llaç que havia tret Carlos Carrizosa (Cs) el matí d'aquest divendres, i l'ha donat a la diputada de JxCat Elsa Artadi, que l'ha tornat a col·locar.

Finalment, després de reunir-se els grups i Torrent, han acordat situar el llaç a l'altre costat de la bancada del Govern, al costat del president de la Generalitat, Quim Torra, solució que la CUP no ha compartit.

contador