serviciosespa a

El sector serveis espanyol continua amb el seu bon ritme i el novembre va tornar a registrar una expansió econòmica, gràcies principalment a una activitat comercial i unes vendes més fortes. La confiança en el futur també va millorar, fins al nivell més alt en quatre mesos, alhora que les empreses d'aquest sector van seguir contractant nou personal.

Així ho mostra l'índex PMI d'activitat comercial d'Espanya el novembre, elaborat per la consultora Markit, que va augmentar a 53,2 des de 52,7 registrat l'octubre. En mantenir-se per sobre del nivell d'absència de canvis de 50, l'índex ha assenyalat un creixement mensual de l'activitat durant poc més de sis anys.

L'increment de l'activitat va estar recolzat per un altre augment net dels volums de noves comandes. L'alça també va ser més forta que l'octubre, i les empreses van informar d'un repunt de la demanda en general. Les noves comandes van augmentar tot i observar-se una reducció de les noves comandes procedents de l'exterior, en mostrar que els mercats nacionals van ser la principal font d'impuls de les vendes el novembre.

Algunes de les empreses van informar de la seva preocupació pel que fa a la formació d'un nou govern

Encara que l'entorn comercial actual al mercat intern va seguir sent en general positiu i va ajudar a recolzar l'alça de les vendes, algunes de les empreses enquestades van informar de la seva preocupació pel que fa a la formació d'un nou govern i el seu possible impacte en àrees relacionades amb la regulació, els salaris i l'activitat econòmica en general. Arran d'això, la confiança empresarial va romandre històricament moderada el novembre, tot i augmentar fins a la seva màxima de quatre mesos.

L'augment de les vendes també va estar en part impulsat per un altre mes de descomptes de preus oferts per les empreses de serveis. Segons les últimes dades, els preus cobrats es van reduir per quart mes consecutiu i les empreses van retallar les seves tarifes modestament en resposta a la forta competència existent al mercat. Els marges de beneficis es van veure sota pressió el novembre a causa d'un fort augment dels costos.

També es reflecteix el continu creixement de la demanda de personal, fet subratllat per un altre augment net de l'ocupació. L'últim augment de la dotació de personal, encara que modest, va estendre l'actual seqüència d'expansió a 62 mesos el novembre. Les empreses van contractar més personal principalment per posar al dia les actuals càrregues de treball més altes, fet destacat per un increment de les comandes pendents de realització, que van augmentar el novembre per quarta vegada durant els últims cinc mesos.

SECTOR PRIVAT

L'enfortiment del sector serveis també va donar suport al creixement econòmic del sector privat, que va millorar el novembre en línia amb el lleuger repunt de les noves comandes. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'índex PMI Compost d'Activitat Total va augmentar a 51,9 de 51,2 registrat l'octubre, i va assenyalar la seva millor lectura en tres mesos. Per contra, el sector manufacturer va continuar contraient-se, tot i que a ritme més lent des de juliol passat.

Es van observar tendències similars per les noves comandes i les empreses de serveis van gaudir d'un major creixement de les vendes, però els fabricants de nou van registrar una notable contracció de les noves comandes. No obstant això, a ambdós sectors, les vendes a clients estrangers van disminuir en comparació amb l'octubre.

A l'àmbit laboral, de nou es va registrar un creixement de l'ocupació, que va estar impulsat per l'economia del sector serveis, ja que el nombre de dotació de personal a la indústria manufacturera va disminuir per setè mes consecutiu. L'augment de les pressions salarials de nou va contribuir a un augment de les despeses operatives en general, que van augmentar al sector privat al ritme més fort en tres mesos.

Per la seva banda, la confiança empresarial del sector privat va millorar fins a aconseguir la seva màxima de quatre mesos, però va romandre històricament moderada.

Des de Markit comenten que, "en un context polític incert, la modesta millora del creixement econòmic el novembre va ser una evolució positiva després d'observar l'octubre l'alça més feble d'aproximadament sis anys. No obstant això, es va mantenir un notable desequilibri a l'economia del sector privat, ja que el sector serveis va registrar una nova expansió, però el sector industrial va continuar llastrant l'activitat total, encara que en menor grau".

No obstant això, afegeixen que "no tot està necessàriament perfecte en l'economia del sector serveis", ja que "les vendes en part només van ser impulsades per descomptes de preus, que van exercir pressió als marges de beneficis i van tenir un impacte advers en la rendibilitat corporativa". Destaquen que "la confiança en el futur roman històricament moderada, i els impactes d'un nou govern en àrees com la regulació i els costos laborals segueixen sent incerts, segons les empreses que van respondre a l'última enquesta".

Noticias relacionadas

contador