ep archivo   una camarera se dispone a servir en una terraza de un restaurante de aviles asturias
Jorge Peteiro - Europa Press - Archivo

L'activitat del sector serveis d'Espanya va seguir expandint-se amb força al setembre. No obstant això, els ritmes de creixement van ser, en general, més baixos que a l'agost. Es van seguir creant llocs de treball, mentre que la confiança en el futur es va mantenir alta, ja que les empreses esperen que la pandèmia arribi al seu final.

L'activitat es va veure recolzada pels continus increments de les noves comandes i l'augment de les càrregues de treball, mentre les pressions inflacionistes i les limitacions de l'oferta van tenir un impacte negatiu. Les despeses operatives van augmentar fins a la taxa més forta des de l'estiu de 2008 i les tarifes cobrades van pujar a un ritme més intens.

Així, l'Índex PMI d'Activitat Comercial ajustat estacionalment, elaborat per la consultora Markit i publicat aquest dimarts, va registrar un 56,9 al setembre, una lectura inferior a la d'agost (60,1) i la més baixa des de l'abril passat, assenyalant un ritme de creixement més lent.

No obstant això, l'activitat ha augmentat per sisè mes consecutiu i les empreses han tornat a vincular l'increment de l'activitat a l'augment de les càrregues de treball a les seves unitats. La recuperació des del pitjor de la pandèmia va seguir impulsant nivells més alts de demanda, subratllat per un altre mes d'augment de vendes, tot i que el creixement, com el de l'activitat, es va reduir fins al seu nivell més baix en cinc mesos. La demanda internacional, que es mesura per les dades de les noves comandes procedents de clients de l'exterior, es va mantenir moderada segons els enquestats, augmentant només modestament en general al setembre.

Tot i això, les empreses van tenir dificultats per mantenir-se al dia amb les càrregues de treball en general, registrant una acumulació de les comandes pendents per sisè mes consecutiu. El creixement va ser sòlid, encara que es va reduir fins al seu nivell més baix durant els últims cinc mesos.

Com a resposta, els nivells d'ocupació van continuar augmentant, però també en línia amb altres dades de l'enquesta, a la taxa més feble des de l'abril passat. La lleu creació d'ocupació va reflectir els esforços per ampliar la capacitat i posar al dia les comandes per completar, encara que es va informar que no es van reemplaçar les baixes voluntàries. L'augment dels costos laborals es troba entre un munt de factors que, segons les empreses enquestades, estan impulsant els costos operatius en general al setembre.

També es va informar que els serveis públics, el combustible i els serveis de transport van pujar de preu des del mes anterior i es va comentar que l'escassetat d'oferta va impulsar la inflació (esmentant-se que aquest va ser un dels factors que va limitar el creixement de l'activitat el setembre). En general, els costos de les entrades van augmentar a la taxa més forta registrada per l'estudi des de juliol de 2008. En resposta, les tarifes cobrades van pujar marcadament, i alguns enquestats van indicar que la magnitud de l'augment de les despeses operatives no els va deixar una altra opció que augmentar les seves tarifes. Les últimes dades van mostrar que els preus van pujar a un ritme sòlid, que de totes maneres es va mantenir per sota de la màxima de diversos anys registrada al juny passat.

Finalment, les empreses es van mantenir altament positives que l'activitat augmentarà durant els propers dotze mesos. El repetit èxit dels programes de vacunació i el creixement econòmic recent van comportar el fet que les empreses mostrin confiança que els impactes econòmics negatius de la pandèmia continuïn dissipant-se i recolzin un nou creixement. També es van esmentar els llançaments de nous productes i noves activitats comercials com a raons per mantenir-se positius.

SECTOR PRIVAT

Per la seva banda, l'activitat del sector privat va tornar a créixer al setembre, augmentant fortament al final del tercer trimestre. No obstant això, el creixement es va atenuar fins al seu nivell més baix des de l'abril passat, tal com ho indica l'Índex PMI Compost d'Activitat Total ajustat estacionalment, que va caure fins a 57 al setembre, des de 60,6 registrat al mes anterior.

Segons les últimes dades, els ritmes de creixement van ser més lents tant al sector manufacturer com al de serveis, enmig d'informes, especialment entre els productors, que les limitacions de l'oferta estan afectant la capacitat de producció. Aquests desafiaments amb l'abastament i els lliuraments de materials es van observar de nou àmpliament en les dades dels preus. Impulsada principalment pel sector manufacturer, la inflació general dels preus de les entrades es va accelerar fins a la seva taxa més alta mai registrada. Els enquestats del sector privat van informar que el cost dels serveis públics, del combustible, del transport i de les matèries primeres clau està augmentat.

Més positiu va ser el nou augment de l'ocupació, tot i que el creixement es va reduir fins a aconseguir un nivell modest. La creació d'ocupació va augmentar en resposta a les limitacions de la capacitat, tal com ho indica un nou augment de l'acumulació de comandes pendents de realització. Mentrestant, la confiança sobre el futur es va enfortir fins a la seva màxima de tres mesos a mesura que les empreses esperen el final de la pandèmia i dels seus efectes negatius associats a l'activitat econòmica.

Des de Markit destaquen que "l'economia del sector serveis espanyol va perdre impuls al setembre, però el creixement es va mantenir en un ritme decent, ja que la recuperació i la tornada gradual a una certa normalitat continuen després d'haver passat el pitjor de la pandèmia de la COVID-19".

"A mesura que avancem més enllà d'aquesta forta fase inicial de reobertura i recuperació, potser és d'esperar una desacceleració, encara que alguns informes de desafiaments en el proveïment de productes signifiquen que el sector no és completament immune als desafiaments extrems de subministrament que caracteritzen l'economia manufacturera en aquest moment. de fet, les pressions dels preus al sector serveis també estan augmentant considerablement, havent-hi informes generalitzats que el combustible, els serveis públics i el transport s'han encarit al setembre", afegeixen.

Consideren també que, "fins ara, la repercussió s'ha limitat fins a cert punt, però clarament després de 18 mesos tan difícils, les empreses podrien estar disposades a impulsar noves pujades de preus durant els pròxims mesos".

Noticias relacionadas

contador