ep foco focos luz electricidad energi

MADRID, 31 (EUROPA PRESS)

El rebut mitjà d'electricitat s'ha disparat un 29% el mes de gener respecte al mateix mes de l'any passat, encarint en més de 18 euros la factura respecte a la de gener del 2016, segons dades recollides per Europa Press a partir del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

En concret, la factura mitjana per a un consumidor mitjà ha ascendit aquest mes a 81,22 euros pel rebut de la llum, respecte dels 62,9 euros de gener de l'any passat.

L'import de 81,22 euros de la factura de gener es desglossa a raó de 14,88 euros pel terme fix, 3,26 euros pels impostos elèctrics, 14,1 euros per l'IVA i 48,98 euros pel consum, apartat en què es registra el major increment a causa que el preu majorista de l'electricitat s'ha duplicat respecte a gener de l'any passat. El gener del 2016, el cost del consum en la factura ha pujat a 34,29 euros.

Respecte al passat mes de desembre, l'increment en el rebut de la llum és del 9,6%, i han encadenat així el seu novè mes consecutiu de pujades.

La factura de la llum va arrencar l'any 2016 amb importants caigudes en els mesos de gener (10,6%), febrer (6,5%), març (0,4%) i abril (3,1%). Tot i això, a partir de maig va canviar de tendència per entrar en una espiral alcista.

Aquesta tendència a l'alça en els preus s'ha disparat aquest mes de gener, marcat pels pics en el preu de l'electricitat, després que l'onada de fred en la segona quinzena del mes portés a marcar, un després d'un altre, els registres més elevats des del mes de desembre del 2013, quan les pujades al mercat majorista van portar el Govern espanyol a suspendre l'anterior sistema de subhasta elèctrica (Cesur) i substituir-lo per l'actual, en què el preu regulat deixava de consistir en una referència trimestral i quedava vinculat al preu de cada hora al mercat.

El mercat s'ha vist afectat en aquest hivern per l'efecte acumulatiu de diverses circumstàncies, entre les quals figuren, a més de l'augment de la demanda i l'onada de fred, l'exportació a França per la indisponibilitat nuclear i una reducció en les aportacions d'aigua, amb una participació que s'ha vist reduïda i es realitza a un cost més gran, afectant el preu.

A més, la tendència alcista del preu dels combustibles fòssils, especialment important en el cas del gas després de la cancel·lació de subministraments a Europa des d'Algèria, ha incrementat els costos de producció de les centrals de carbó i gas.

contador