• Se trata de un acuerdo 'provisional' que deberá ser ratificado este martes 19 en la sesión de constitución de las Cortes
  • Los nombres de los presidentes y vicepresidentes acordados por ambos partidos se conocerán esta tarde
  • El PP tendrá la Presidencia, una Vicepresidencia y una Secretaría
  • C's se quedará con dos sillones: la Vicepresidencia primera y otra secretaría de la Mesa
rajoy rivera congreso

El PP i Ciutadans han arribat a un acord aquest dilluns sobre la Mesa del Congrés abans de la sessió de constitució de les Corts Generals, que se celebrarà aquest dimarts 19 de juliol. En concret, el Partit Popular tindrà la presidència de la Cambra Baixa i tres butaques a la Mesa, mentre que la formació taronja tindrà dos llocs a l'òrgan de govern del Congrés, que està format per nou membres.

D'aquesta manera, els partits de centre dreta tindran majoria a la Mesa per poder organitzar els debats i el repartiment clau dels grups. Segons recull Europa Press, el PP s'ha reservat tres dels nou llocs de la Mesa del Congrés: la Presidència, una Vicepresidència i una Secretaria, i Ciutadans es quedarà amb altres dos: la Vicepresidència primera i una altra secretaria.


Els altres quatre llocs (dues Vicepresidències i dues Secretaries) se’ls hauran de repartir el PSOE (un i un) i Units Podem i les seves confluències (altres dos). Els noms que posaran rostre a l'acord de PP i Ciutadans es donaran a conèixer a la tarda durant les reunions que un i altre partit mantindran amb els seus diputats.


Aquest acord entre el PP i C's es produeix després que la formació taronja hagi advertit Rajoy que les negociacions sobre la Mesa del Congrés i sobre la investidura eren completament independents. Aquest dilluns, en una entrevista a RNE, el sotssecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha advertit que el seu partit no "barrejaria ni condicionaria altres pactes".


Villegas ha relatat que, en les seves negociacions amb el PP, el seu partit ha deixat molt clar des del principi que les dues negociacions són autònomes i que Ciutadans ja ha decidit la seva posició en la votació d'investidura -NO en la primera votació i Abstenció en la segona-, de manera que no han donat lloc al fet que el PP ofereixi a Ciutadans presidir el Congrés a canvi dels seus 32 diputats votin sí a la investidura de Mariano Rajoy.


Pedro Sánchez s'ha reunit aquest dilluns amb el grup parlamentari del PSOE i ha volgut agrair Patxi López la seva labor la passada legislatura com a president del Congrés. "Gràcies Patxi pel treball que has fet", ha assenyalat Sánchez, que ha dit que espera que no només sigui el president sortint de la Cambra Baixa, sinó també de l'entrant. Encara que finalment, després de l'acord aconseguit entre PP i Ciutadans, no serà possible.
PP i PSOE han lluitat les últimes hores per aconseguir el suport de Ciutadans als seus candidats per presidir el Congrés, mentre que Units Podem s'ha mantingut al marge i ha presentat al seu propi candidat, el líder d'En Comú Podem Xavier Domènech. "La nostra intenció és mantenir la candidatura. No està previst recolzar el candidat d'un altre partit", han assegurat fonts d'Units Podem a Bolsamanía.


Així mateix, aquestes mateixes fonts han explicat que a Units Podem segueixen esperant la trucada del líder del PSOE, Pedro Sánchez, per intentar articular una alternativa a Mariano Rajoy. "Estem disposats a parlar. Si hi ha una proposta de reunió, hi anirem però està a les seves mans", han dit des del partit, que diuen que no els correspon a ells donar el primer pas atès que els socialistes van obtenir més escons en les eleccions. "El PSOE haurà de veure com se situa després de la reunió amb Rajoy, i veure si agafa o no la iniciativa. Seguim a l'espera".

contador