ep archivo   produccion de baterias para coches electricos en tiexi china
BMW - Archivo

El PMI Caixin del sector serveis de la Xina s'ha enfonsat al març fins a 42,0 des del 50,2 de febrer, molt inferior a la previsió, que apuntava a una pujada fins a 53. La dada cau per sota del nivell de 50, que marca la diferència entre contracció i expansió.

Es tracta de la lectura més baixa del PMI de serveis des de l'inici de la pandèmia, i reflecteix un descens més acusat que el registrat a l'índex oficial, que va baixar a 46,7 des de 50,5. Cal recordar que l'índex Caixin dona més pes a les regions costaneres, al sector privat i a les empreses més petites.

"L'última onada d'òmicron ha colpejat durament les tres, atès que es va localitzar primer a Shenzhen i ara a Xangai. El resultat va ser un gran error enfront del que estimava el consens, però sospitem que el consens simplement no s'havia actualitzat l'enquesta oficial, que va deixar clar que s'acostava una gran caiguda", comenten els experts de Pantheon Economics.

La lectura principal dels serveis es refereix a l'activitat empresarial, i s'hi va produir el descens més gran de tots els subíndexs. L'altra gran caiguda es va produir a les noves comandes, que van passar de 51,1 a 45,9. Es van veure caigudes molt menors a les noves comandes d'exportació ia l'índex d'activitat futura, servint aquest últim com a baròmetre de l'optimisme sobre el futur. "L'enduriment de les polítiques de la Covid ha suposat un cop dur per a l'activitat actual del sector dels serveis, i comença a esvair-se l'esperança de trobar una solució ràpida", afegeixen aquests economistes.

"Si hi ha un costat positiu, és que l'ocupació va millorar marginalment. Això podria suggerir cert èxit en els esforços del Govern per mantenir el sector a flotació. No obstant això, el febrer del 2020 el PMI de serveis va caure a 26,5, i l'ocupació va augmentar considerablement, per tornar a caure en els mesos següents. És probable que sigui massa aviat per avaluar l'impacte al mercat laboral", expliquen des de Pantheon.

Les pressions sobre els preus van disminuir lleugerament, ja que el sector està menys exposat a les turbulències dels preus mundials de les primeres matèries i la inflació.

"És difícil veure com les dades d'activitat del març poden ser una altra cosa que no sigui pèssimes, sobretot en comparació amb les xifres del gener i el febrer. Mentrestant, els casos de Covid segueixen augmentant, fins i tot en algunes zones sotmeses a restriccions estrictes, per cosa que sembla gairebé segur que també hi haurà un altre resultat feble a l'abril", conclouen aquests experts.

contador