Espana-Tesoro_2

L'índex IHS Markit PMI del sector manufacturer espanyol ajustat estacionalment, un índex compost dissenyat per proporcionar una indicació del comportament del sector manufacturer, es va situar al 47,7 al setembre enfront del 48,2 esperat i del 48,8 del mes anterior.

Aquesta xifra marca la quarta contracció mensual consecutiva al sector i assenyala el major deteriorament des d'abril de 2013. L'índex PMI va revelar tendències similars per a la producció i les noves comandes, i aquestes dues variables també han indicat el màxim declivi de gairebé sis anys i mig. Alguns dels enquestats van incidir en el deteriorament de les condicions de la demanda, tant al mercat domèstic com a l'internacional. S'ha assenyalat àmpliament a la incertesa política i econòmica, i aquests factors van ajudar a explicar la caiguda més intensa de les noves comandes per a exportacions des de juliol de 2012.

Els productors de béns de capital van seguir sent els més afectats al setembre i les seves empreses van registrar caigudes de la producció i les noves comandes. En contrast, i seguint amb la tendència observada durant els últims dotze mesos, el subsector de béns de consum va continuar llançant els millors resultats i va expandir a un ritme sòlid.

Es va observar una destrucció d'ocupació per cinquè mes consecutiu, tot i que a un ritme lleugerament més lent, mentre que es va retallar l'activitat de compra amb la major intensitat observada des d'abril de 2013. Algunes empreses van expressar el seu desig d'optimitzar les existències en les seves unitats i d'alliberar en la màxima mesura possible el capital circulant. Es van registrar reduccions dels estocs de compres i de productes acabats al setembre, encara que en ambdós casos a un ritme més moderat que en el mes anterior.

Paul Smith, director econòmic d'IHS Markit, ha subratllat que, després de les recents millores en el PMI, hi ha hagut un retorn a la tendència baixista durant el mes de setembre. "El pitjor acompliment del sector des de la primavera del 2013 es va caracteritzar per fortes reduccions de la producció, noves comandes i compres. Les incerteses polítiques i econòmiques a tot Europa i la resta del món estan pesant clarament sobre el economia manufacturera del país, especialment per als productors de béns de capital", assenyala Smith. "També sembla que hi ha poques esperances d'un canvi ràpid. La confiança en el futur ha caigut al seu nivell més baix en més de sis anys i mig, a mesura que els problemes polítics nacionals i internacionals, com el Brexit, mostren pocs signes de ser resolts", afegeix.

contador