• Tant el sector manufacturer, com el de serveis, van créixer durant el mes de gener
  • En particular, el sector serveis va assolir un nivell màxim de gairebé deu anys
ep calle iluminada farolas gente andandola noche
PIXABAY

La consultora britànica IHS Markit ha publicat al matí de dilluns, els resultats del PMI Compost de l'Activitat Total de l’Eurozona, que va situar la seva puntuació als 58,8 punts, dues dècimes per sobre de les previsions per al mes de gener. Aquesta dada reforça el creixement de l'economia de la zona euro, accelerant la seva activitat total fins a màxims de gairebé 12 anys. Aquest creixement es perllonga durant els últims cinquanta-cinc mesos, i aconsegueix el seu major nivell des de juny de 2006.

El sector manufacturer va continuar superant el sector serveis durant el primer mes de l'any, tot i haver caigut lleugerament. Per la seva banda el sector serveis va seguir enfortint-se, i l'activitat empresarial es va accelerar fins a nivells màxims d'agost de 2007.

L'activitat econòmica es va desenvolupar en tots els països coberts per l'estudi, amb França al capdavant. La dada francesa va igualar els nivells de desembre amb 59,6 punts i es va mantenir a prop del rècord de gairebé sis anys i mig registrat al novembre de l'any passat. Alemanya per la seva part va obtenir una puntuació de 59 punts, dues dècimes per sobre de les previsions, i arribat a un nivell màxim dels últims 81 mesos. Itàlia i Irlanda també van aconseguir una puntuació de 59 punts, tot i que complint la previsió del mercat, significa una màxima de 139 mesos per al país transalpí i de dos mesos per a la República. Per la seva banda, Espanya va aconseguir una puntuació global de 56,7 punts, màxima en sis mesos.

El creixement de l'activitat econòmica va posar a prova proveïdors i fabricants augmentant el seu nivell de noves comandes, així com el de comandes pendents. Aquest fet va fomentar la contractació, va millorar les dades relatives a la taxa de creació d'ocupació, va igualar el nivell màxim del passat novembre, abans inabastable en 17 anys. En aquests termes, Alemanya va ser el país que major creixement en la creació d'ocupació va experimentar.

Per la seva banda, l'augment de la demanda va ajudar a les empreses a augmentar el seu poder de fixació de preus. Això sumat al creixement dels costos, principalment pel major preu del petroli i l'escassetat de les entrades, va fomentar el creixement dels preus cobrats, establint-se en nivells tan alts com els de mitjans de 2011, amb acceleracions tant al sector manufacturer, com al de serveis.

"Si se segueixen veient xifres tan impressionants durant els propers mesos, és d'esperar que els responsables de la política monetària estableixin una línia progressivament més dura" Chris Williamson

Els nivells de confiança empresarial van millorar fins a la seva màxima en vuit anys, i les perspectives per a l'economia de la zona euro es van mantenir positives.

Si aquest nivell de 58,8 punts es manté durant febrer i març, l'índex PMI indica que el PIB per al primer trimestre podria augmentar aproximadament un 1% en taxa intertrimestral. Les dades indiquen que la zona euro ha començat el 2018 amb un impuls de creixement molt satisfactori, i que les pressions dels preus estan creixent proporcionalment. Si se segueixen veient xifres tan impressionants durant els propers mesos, és d'esperar que els responsables de la política monetària estableixin una línia progressivament més dura", analitzava Chris Williamson, economista de negoci cap d'IHS Markit, després de la presentació dels resultats de l'enquesta.

EL SECTOR SERVEIS ARRIBA A LA SEVA PUNTUACIÓ MÀXIMA EN GAIREBÉ 10 ANYS

La puntuació de l'Índex PMI de l'Activitat Comercial final del Sector Serveis de la Zona Euro es va situar als 58 punts per al primer mes de l'any, concretament quatre dècimes per sobre de les previsions. Aquesta revisió a l'alça és gràcies principalment a la contribució d'Alemanya, amb el millor ritme d'expansió registrat des de març de 2011.

El creixement també va ser observat a Itàlia i Espanya (amb màximes de 126 i 6 mesos, respectivament), encara que va disminuir a Irlanda. A França, el creixement observat es va situar als 59,2 punts, un dels més forts observat des de mitjans de 2011.

Noticias relacionadas

contador