ep monedes euros bitllets diners
Monedes, euros, bitllets, dinersEUROPA PRESS

Catalunya serà la comunitat autònoma que menys creixerà l'any vinent

MADRID, 23 (EUROPA PRESS)

Catalunya registrarà el menor creixement d'Espanya el 2018, ja que el seu PIB s'elevarà un 2,1%, set dècimes menys del que hauria registrat en un escenari sense tensions i per sota del creixement espanyol (+2,5%), mentre que altres set comunitats autònomes (Canàries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Galícia, Madrid, Navarra i País Basc) creixeran per sobre de la mitjana nacional.

Així es desprèn de l'Observatori Regional de BBVA Research, publicat aquest dijous, que assenyala que Espanya seguirà creixent el 2018, però ho farà a un ritme menor de l'esperat, del 2,5%, tres dècimes menys del que preveia al juliol, a causa de l'esgotament dels vents de cua, l'estancament en el creixement del turisme, els atacs terroristes que van sofrir Barcelona i Cambrils a l'agost, i l'increment de la incertesa relacionada amb l'entorn polític a Catalunya.

Detalladament, estima que vuit CCAA tancaran el 2018 per sobre de la mitjana nacional: Balears (+3%), Canàries (+2,9%), Castella i Lleó (+2,6%), Castella-la Manxa (+2,7%), Galícia (+2,6%), Madrid (+2,7%), Navarra (+2,8%) i País Basc (+2,9%); mentre que Andalusia, Múrcia i La Rioja creixeran un 2,5%, en línia amb la mitjana nacional prevista per BBVA Research.

Per sota de la mitjana creixeran Aragó (+2,4%), Astúries (+2,3%), Cantàbria (+2,4%), Extremadura (+2,4%), Comunitat Valenciana (+2,4%) i Catalunya (+2,1%), que serà la regió que menys creixerà l'any vinent.

Quant a l'ocupació, BBVA Research estima que Espanya reduirà la seva taxa d'atur al 16,2% aquest any i al 14,9% el 2018, amb un creixement de l'ocupació del 2,8% i el 2,4% en cada exercici. Per a Catalunya pronostica un atur del 12,5% i l'11,1%, respectivament, acompanyats d'un repunt de l'ocupació del 2,8% i el 2,3% en cada cas.

IMPACTE DE LA CRISI A CATALUNYA

Segons BBVA Research, els indicadors que mesuren la incertesa van aconseguir a Catalunya, especialment en la primera part del mes d'octubre, nivells per sobre dels observats a l'octubre del 2016. No obstant això, els nivells de tensió "semblen haver disminuït, la qual cosa limitaria l'impacte".

No obstant això, adverteix que aquesta incertesa es podria traslladar negativament a les decisions de despesa dels consumidors i les empreses. Així, estima que Catalunya creixerà un 2,1% el 2018 en l'escenari més probable, la qual cosa suposa set dècimes menys del que s'hauria observat en un escenari sense tensions i per sota del creixement espanyol.

A més, el menor creixement de la demanda interna catalana podria tenir impacte en aquelles regions i empreses amb més llaços comercials, com la Comunitat Valenciana, Aragó o La Rioja. No obstant això, altres condicionants afecten també a les previsions de creixement d'aquestes regions.

ESTANCAMENT DEL TURISME

Al seu torn, BBVA Research creu que les comunitats del Mediterrani sofriran el menor dinamisme del turisme esperat per al proper any, ja que algunes zones d'afluència de visitants estrangers comencen a mostrar "símptomes de sobreocupació i esgotament". De moment, Múrcia, Comunitat Valenciana o Andalusia estan sortejant millor la situació, gràcies a la demanda nacional.

El servei d'estudis de BBVA avisa que la incertesa també es trasllada al sector turístic, ja que, tot i que la percepció de seguretat havia estat un dels avantatges competitius d'Espanya, els atemptats terroristes soferts el passat estiu a Barcelona i Cambrils podrien condicionar les visites de turistes estrangers. "De confirmar-se la no recurrència d'aquest esdeveniment, es podria limitar l'efecte", assenyala.

En qualsevol cas, afegeix que, amb la recuperació, les empreses del sector havien començat a traslladar a marges de benefici l'increment de la demanda, sobretot a Balears, Canàries i Catalunya, la qual cosa permetrà, si fos necessari, aprofitar aquest marge per mantenir l'afluència de visitants en les destinacions.

ESCENARI FAVORABLE PER A LES CCAA EXPORTADORES

D'altra banda, BBVA Research explica que en els dos últims trimestres les exportacions han mostrat una feblesa més gran de l'esperada, si bé constata que milloren de cara al 2018. L'entorn internacional de recuperació en els principals socis de l'economia espanyola i la política monetària del Banc Central Europeu (BCE) continuaran donant suport a l'augment de vendes a l'exterior.

Això beneficiarà aquelles comunitats amb un nivell més gran d'obertura a l'exterior, com és el cas de Galícia, Navarra o País Basc, referent a l'exportació de béns, o de Balears, Canàries i Madrid, en el sector serveis, apunta BBVA Research.

Aquestes tres últimes comunitats formen part del grup de regions amb més creixement en el segon semestre, juntament amb Navarra, Castella-la Manxa, La Rioja i Andalusia. Encara que entre aquest grup, només Navarra manté un perfil ascendent en el segon semestre, gràcies al comportament del consum privat en aquesta comunitat.

LES PREVISIONS PER AQUEST ANY

Quant a aquest any, l'observatori explica que l'esgotament del turisme i unes exportacions pitjor de les esperades han portat a la rebaixa en les previsions per a Espanya, del 3,3% al 3,1% per aquest any.

Així, estima que Balears (5 dècimes) i Andalusia, Galícia, Canàries i Catalunya (3 dècimes) seran les comunitats autònomes més afectades per les previsions aquest any. En concret, preveu que set comunitats acabin l'any amb un creixement per sobre de la mitjana: Andalusia (+3,2%), Balears (+4%), Canàries (+3,6%), Castella-la Manxa (+3,3%), Madrid i Múrcia (+3,4%) i Comunitat Valenciana (+3,2%).

Així mateix, Aragó (+3,1%) tancarà en línia amb la mitjana anual, mentre que les nou comunitats autònomes restants registraran un creixement inferior a la mitjana nacional. Aquestes són Astúries (+2,4%), Cantàbria (+2,5%), Castella i Lleó (+2,6%), Catalunya (+3%), Extremadura (+2,4%), Galícia (+2,8%), Navarra (+3%), País Basc (+2,7%) i La Rioja (+2,9%).

contador