• L'Iraq augmentarà un 5% les seves exportacions, amb 150.000 barrils diaris més
  • Els analistes es mostren escèptic davant un possible acord de l'OPEP
Oil rig, oil & gas, drilling

El petroli, que es va disparar un 8% la setmana passada, corregeix avui dilluns més d'un 1% i el Brent perd momentàniament els 50 dòlars. Les noves dades d'exportacions de productes refinats de la Xina i les informacions sobre la capacitat exportadora de l'Iraq han pressionat a la baixa els preus mentre que els analistes són escèptics sobre un possible acord amb la producció de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP).

El Brent, barril de referència a Europa, ha arribat a perdre als 50 dòlars, nivell que lluita a mig matí per mantenir. El West Texas, referència als Estats Units, cotitza per sota dels 48 dòlars.

Les exportacions de dièsel i gasolina de la Xina es van disparar al juliol un 181,8% i un 145,2% respectivament respecte al mateix mes de l'any anterior, segons estadístiques recopilades per CNBC. Els analistes interpreten això com un nou signe de l'excés d'emmagatzematge de cru que hi ha a nivell mundial.

D'altra banda, el govern de l'Iraq ha arribat a un acord amb les autoritats de la regió Kirkuk per utilitzar l'oleoducte que controla el govern regional, que té autonomia davant Bagdad. Això suposa un increment de la capacitat exportadora del 5%, xifra que equival a 150.000 barrils diaris, informa Bloomberg.

HI HAURÀ ACORD DE L'OPEP?

El petroli es va revalorar la setmana passada davant la creença que l'OPEP podria congelar la producció el mes que ve, sobre la qual cosa som escèptics

De fons segueix la reunió de caràcter informal que té previst realitzar al setembre l'OPEP a Alger. Novament la clau és saber si l'Aràbia Saudita i l'Iran cediran les seves posicions i podrà haver-hi un acord per congelar o reduir la producció de petroli del càrtel.

"El petroli es va revalorar la setmana passada davant la creença que l'OPEP podria congelar la producció el mes que ve, sobre la qual cosa som escèptics", opina Craig Erlam, analista d'Oanda, que tot i així apunta que la correcció d'aquest dilluns és una presa de guanys després de les fortes pujades de les últimes jornades.

Tècnicament, el petroli es troba amb una resistència en els 52,86 $, els màxims anuals assolits al juny. "No sol ser normal que resistències d'aquest tipus, com la que presenta en els màxims anuals, se superin en el primer intent i per tant no descartem que el preu es freni abans d'assolir-los", explica l'analista de Bolsamanía José María Rodríguez .

En cas d'aconseguir sobrepassar aquesta barrera, "tindríem un nou i important senyal de fortalesa en el petroli que podria ser l'avantsala d'un nou moviment alcista cap a la zona de resistència que presenta en els 54-54,20 $ i per sobre els 60 $ (buit baixista de la sessió del 6 de juliol de 2015)", assenyala l'expert

Gràfic diari - Futur del Brent continu

contador