ep imagen de recurso de una bandera de espana colgada en un balcon
UGR

El Panell de Funcas ha revisat a la baixa en una dècima la seva estimació de creixement esperat per al PIB espanyol aquest any, fins al 4,2%. En concret, augura increments del 0,5%-0,4% durant els trimestres centrals i una mitjana del 0,3% durant el darrer. Amb vista al 2023, també ha retallat les seves previsions en cinc dècimes, de manera que ara espera que l'economia creixi un 2,5%.

Pel que fa a les dades del PIB del present exercici, el consens de panelistes explica que encara que els indicadors disponibles del segon trimestre avancen una acceleració del creixement, impulsat pels serveis, “al final de l'any es frenarà pel fort ascens de la inflació i les incerteses derivades de la guerra d'Ucraïna i el seu impacte als mercats energètics".

Tots aquests factors també augmenten la preocupació per les perspectives econòmiques globals, de manera que el ritme més baix de creixement esperat per a la segona meitat d'any repercuteix directament en la taxa prevista per al 2023, que s'ha retallat en cinc dècimes, fins al 2,5 %.

Sobre la inflació, el Panell de Funcas ha revisat a l'alça les estimacions. Ara creu que els preus acabaran l'any al 7,9%, un punt més que a l'anterior Panell, mentre que la taxa per al 2023 puja al 3,1%, nou dècimes més que l'estimació del maig. Cal recordar que al gener d'aquest any el consens apuntava a una inflació mitjana anual del 3,5%. Les previsions per a la subjacent s'han revisat en una magnitud semblant, fins al 4,6% i el 3,3% per al 2022 i el 2023, respectivament.

A més, els panelistes destaquen que la positiva evolució del mercat laboral a la primera part de l'any ha conduït a una revisió a l'alça de les previsions de creixement de l'ocupació i una rebaixa de les de desocupació. Així, la taxa d'atur mitjana esperada per al 2022 baixa dues dècimes, fins al 13,5%, i baixaria al 13,1% el 2023.

REDUCCIÓ DEL DÈFICIT

Els panelistes esperen una reducció del dèficit públic aquest any i al següent, amb una millora de tres i una dècima, respectivament, en relació amb l'anterior Panell. El saldo negatiu dels comptes públics seria del 5,2% del PIB el 2022 i del 4,7% el 2023, previsions més pessimistes que les del Govern.

Tal com remarca el Panell en una nota, les pressions inflacionistes -fins a cotes sense precedents des dels anys 80 a les economies avançades- han forçat un canvi en la política monetària. Per això, anticipa que els tipus d'interès de mercat continuaran augmentant fins al 2023. L'Euribor arribaria a l'1,8% al final del període de previsió, enfront de l'1% a l'anterior Panell, i el rendiment del bo a 10 anys vorejaria el 3%, mig punt més que al maig.

Noticias relacionadas

contador