ep bandera espanaunion europea
EUROPA PRESS

El Panell de Funcas ha revisat a l'alça la previsió de creixement del PIB per a aquest any en dues dècimes, fins a l'1,5%, com a conseqüència d'una evolució millor del que s'esperava als últims mesos. Per primera vegada en aquest Panell, tancat abans de l'actual episodi d'inestabilitat financera, s'han sol·licitat les projeccions per al proper any. El consens per al 2024 anticipa una acceleració de l'economia de sis dècimes, fins al 2,1%.

Pel que fa al perfil trimestral, els panelistes esperen un creixement en aquest primer trimestre del 0,1% i increments del 0,4% i del 0,5% en els tres següents. L'aportació de la demanda nacional serà d'1,2 punts, una dècima menys respecte a l'anterior previsió, mentre que el sector exterior sumarà tres dècimes –enfront de la contribució nul·la de l'anterior panell–. El consens ha revisat a l'alça la previsió de creixement del consum públic i a la baixa la del consum de les llars i la de la inversió a totes les seves branques.

El 2024 l'aportació de la demanda nacional arribarà als dos punts percentuals. Dins aquesta, es moderarà el consum públic mentre que la inversió i el consum privat recuperaran manxa. Per part seva, el sector exterior aportarà una dècima al creixement del PIB.

La interrupció al gener i al febrer de la moderació de l'IPC general iniciada el setembre del 2022 ha portat els panelistes a elevar la previsió per a la taxa mitjana anual d'inflació en dues dècimes, fins al 4,2%. El 2024 s'espera un 2,8%. Pel que fa a la inflació subjacent, l'estimació puja fins al 5,5% per a aquest any i s'espera que es moderi fins al 3,3% el 2024. Les taxes interanuals del desembre del 2023 i el desembre del 2024 serien del 4,1% i el 2,3%, respectivament.

El mercat laboral continua amb un to positiu. La previsió de consens per al creixement de l'ocupació és de l'1,1% per al 2023 i de l'1,6% per al 2024. La taxa d'atur mitjana anual se situarà al 12,9% el 2023 i baixarà cinc dècimes, fins al 12,4%, el 2024.

Els panelistes preveuen una reducció del dèficit públic durant els propers dos anys. El 2023 se situaria al 4,2%, fet que suposa una dècima menys que a l'anterior Panell, i quedaria en el 3,7% el 2024.

El context extern continua sent incert per la persistència de la inflació a la qual ara se suma la fallida del banc nord-americà Silicon Valley Bank i el seu impacte al sector. Tot i aquest episodi, el consens preveu que els tipus d'interès pugin fins arribar al 4% al segon trimestre de l'any i es mantinguin en aquest nivell fins a mitjans del 2024. En conseqüència, l'Euribor arribaria al màxim a la segona meitat de aquest any al 4%, per situar-se per sota del 3,5% a finals del 2024.

Noticias relacionadas

contador