• Les concessions a tipus fix van créixer un 8,2% i ja suposen el 37,6% del total de les hipoteques sobre habitatges
mano llave hipoteca

El nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges al febrer va ser de 27.945, un 13,8% més que durant el mateix mes de 2017, amb un import mitjà de 119.708 euros, un augment anual del 3,1%. Així ho publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest dijous.

Per naturalesa de la finca, les hipoteques constituïdes sobre habitatges van concentrar el 63,9% del capital total prestat al mes de febrer, per als quals el tipus d'interès mitjà va ser del 2,66% (un 15,3% inferior al de febrer de 2017), amb un termini mitjà de 24 anys. El 62,4% de les hipoteques sobre habitatges es va constituir a tipus variable, mentre que el 37,6% es van formalitzar a tipus fix. Aquestes últimes van experimentar un augment en la taxa anual del 8,2%. En concret, el tipus d'interès mitjà sobre les hipoteques a tipus variable va ser del 2,47% (-20,4%), i del 3,05% per a les de tipus fix (-4,7%).

El nombre d'hipoteques amb canvis registrals va ser de 7.466, un 19,9% menys que al febrer de 2017. En concret, les relatives a habitatges que van modificar les seves condicions va disminuir un 19,7%.

Segons el tipus de canvi en les concessions de la hipoteca, al febrer es van produir 6.150 novacions (o modificacions amb la mateixa entitat financera), amb un descens anual del 16,7%, mentre que el nombre d'operacions que van canviar d'entitat (subrogacions al creditor) va caure un 30,8% i un 36,9% el nombre d'hipoteques en què canvia el titular de la hipoteca (subrogacions al deutor).

De les 7.466 hipoteques que van patir modificacions, un 39,3% es van deure a modificacions en el tipus d'interès. Després del canvi de condicions, el percentatge d'hipoteques a tipus fix va augmentar, mentre que l'interès mitjà dels préstecs a dos tipus va disminuir.

Per comunitat, Cantàbria (+10,7%), País Basc (+8,3%) i Comunitat de Madrid (+4,9%) van registrar les majors variacions. Per la seva banda, Extremadura (-27,3%), Castella-La Manxa (-24,2%) i la Rioja (-22,1%) van presentar les menors taxes mensuals.

Font: INE

"La concessió de préstecs hipotecaris manté la seva tònica de creixement sostingut, cosa que demostra la fortalesa del procés de normalització que viu el mercat. Durant els últims 12 mesos es van signar 316.000 hipoteques, xifra que suposa un 10,5% més que les quals es van signar un any abans. Per la seva banda, el ritme de cancel·lació d'hipoteques continua sent alt, durant els dos primers mesos de l'any s'han cancel·lat més hipoteques de les quals s'han constituït. La batalla que lliuren les entitats financeres per captar nous préstecs ha provocat que els tipus mitjans es troben en mínims històrics, encara que els tipus fixos (tradicionalment més elevats que els fixos) segueixin suposant un 37% de totes les hipoteques signades. En un context així, és previsible que el ritme de concessió hipotecària es mantingui durant els propers mesos i fins i tot podríem viure’n una acceleració", comenta Fernando Encinar, cap d'estudis d'Idealista.

Noticias relacionadas

contador