• Els bitllets de 20€ i 50€ representen al voltant d'un 90% dels casos
  • El BCE insisteix en la fiabilitat de la divisa
ep dinero billetes euros recurso
GOVERN

El Banc Central Europeu (BCE), va revelar aquest divendres les xifres de bitllets falsos trobats i retirats de circulació durant l'any passat. Concretament, la xifra va ascendir a 694.000 bitllets, dada que representa una pujada de l’1,44% respecte a l'any anterior, amb 684.000 notes.

Tot i això, el BCE posa l'accent al seu comunicat en la fiabilitat que transmet la divisa, com que "la probabilitat de rebre un bitllet fals és remota, ja que el seu nombre segueix sent molt baix, en comparació amb el de bitllets autèntics en circulació" . Un volum de paper moneda que porta creixent ininterrompudament, a ritmes superiors al del creixement del Producte Interior Brut (PIB), des de la introducció de l'euro. A tancament de l'últim exercici, el nombre i valor de bitllets en circulació va augmentar un 5,9% i un 4% respectivament. Actualment, hi ha més de 21.000 milions de bitllets en circulació, el valor dels quals puja a 1,1 bilió d'euros.

"La probabilitat de rebre un bitllet fals és remota, ja que el seu nombre segueix sent molt baix, en comparació amb el de bitllets autèntics en circulació", diu el BCE

En referència a les dades semestrals, des de juliol fins al tancament d'exercici, la quantitat de bitllets requisats va ser de 363.000, un 8,81% més que durant el primer semestre. Tot i això, els esforços del BCE en aquesta matèria estan donant els seus fruits, i s'ha aconseguit reduir el nombre de casos, invertint una tendència alcista continuada fins al 2014, quan es va registrar un pic de 507.000 bitllets falsos.

El BCE també dóna informació sobre quins bitllets són els més susceptibles de ser falsos. Més de la meitat de les notes confiscades (52,5%) són d'un valor de 50€, seguit dels bitllets de 20€ (35,2%). Els dos suposen gairebé un 90% de tots els bitllets falsos detectats.

D'altra banda, la majoria de notes confiscades (97,8%) es van trobar durant operacions a la zona euro, seguit d'un 1,7% als Estats membres de la Unió Europea (UE) no pertanyents a la zona euro, i un 0,5% a la resta de llocs del món.

El màxim organisme en matèria monetària a Europa aprofita també per donar una sèrie de recomanacions sobre com reconèixer o evitar bitllets falsos, a través del mètode "toqueu, mireu i gireu", descrit a la secció "L’€uro" del seu lloc web. Insta els ciutadans a acudir a la policia, o fins i tot al banc central nacional corresponent, si les seves sospites es confirmen, i reitera el deure de l'Eurosistema de donar suport als cossos de seguretat, en la seva lluita contra la falsificació.

Noticias relacionadas

contador