ep la vicepresidenta segunda del gobierno yolanda diaz interviene en el segundo informe de la
A. Pérez Meca - Europa Press

2022 ha estat un bon any per a l'ocupació. Les dades d'atur del desembre xifren el descens de les persones aturades en 43.727 per a un total de 2.837.635, la millor xifra per a un tancament d'any des de l'exercici 2007 i un 8,6% menys que el 2021, any que la desocupació també va tancar a la baixa. Així mateix, amb 20,3 milions d'afiliats, la Seguretat Social supera els nivells d'ocupació prepandèmia i arriba a un nou màxim anual, segons les xifres manejades pel Ministeri d'Inclusió. Tot i això, des d'InfoJobs avisen que, “durant els últims mesos s'ha fet evident una tendència a la desacceleració en aquest creixement de l'afiliació”.

Des del portal d'ocupació adverteixen que es detecta una “desacceleració del creixement de les vacants ofertes”. "L'alentiment ja és palès i tot indica que el 2023 serà molt difícil mantenir aquestes xifres i la creació d'ocupació neta", explica Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d'InfoJobs. A mitjan octubre d'aquest any, ja s'havien publicat a la plataforma tantes vacants com l'any 2021: més de 2 milions de posicions. Tot i això, el creixement interanual s'ha anat estrenyent mes a mes des de principis d'any.

InfoJobs subratlla també que l'incert context macroeconòmic s'ha fet notar en l'alentiment de l'activitat econòmica i de la creació d'ocupació, encara que la majoria de les institucions financeres, com és el cas del Banc d'Espanya, allunyin la possibilitat que Espanya travessi una recessió. “2023 permetrà mantenir -tret dels imprevistos com els que han marcat els anys 2020 i 2022- uns nivells d'ocupació per sobre dels 20 milions de treballadors i una taxa d'atur al voltant del 12% (per sota de tres milions d'aturats)”, indiquen.

Per a la plataforma, el principal escenari que es contempla és un relatiu refredament de la contractació laboral, així com una intensificació dels esforços en la retenció del talent. “La teoria econòmica estableix que la reducció de plantilla sol ser de les darreres vies que un negoci aplica per esquivar una crisi”, expliquen.

“Retallar en capital humà afecta directament la productivitat de l'empresa i les possibilitats de supervivència i recuperació de l'organització. A això se li afegeix la transformació del mercat laboral dels darrers anys, durant els quals els treballadors són cada vegada més difícils de retenir i durant els quals cada vegada més empreses presenten dificultats per trobar les persones adequades per a les funcions que necessiten satisfer”, afegeixen des d'InfoJobs.

LA REFORMA LABORAL, CLAU AL BON 2022

D'altra banda, InfoJobs destaca que bona part de la responsabilitat que s'hagin aconseguit aquestes xifres s'ha d'atribuir a la reforma laboral i al foment de la contractació indefinida. "L'aprovació de la nova legislació de treball ha limitat la contractació temporal i ha reforçat la figura del fix-discontinu, pensada per a aquelles funcions que són estacionals", apunten.

La tradicional alta temporalitat del mercat laboral espanyol s'explica pel protagonisme de sectors com el turisme, l'educació o els serveis d'administració, que donen suport a bona part de la seva producció en períodes estacionals concrets com ara la campanya estiuenca o el curs escolar. “Amb la reforma, la contractació indefinida s'ha disparat al llarg del 2022 i avui representa gairebé la meitat de les noves inscripcions registrades pel Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), si bé aquest model genera certs dubtes quan s'analitza en termes de productivitat (hores treballades) ja que la intermitència d'activitat d'aquests contractes no es reflecteix a l'estadística del SEPE”, recalquen des d'InfoJobs.

Després del primer trimestre de l'any, marcat per ser un període de transició de l'aplicació laboral, la contractació indefinida de les noves inscripcions es va disparar a l'abril fins al 41%. Al llarg de la primavera i part de l'estiu va anar baixant de mica en mica fins a assolir el 35% dels contractes d'agost. Al setembre, es va tornar a incrementar (fonamentalment pel sector educatiu) fins al 43% i s'ha mantingut a nivells al voltant del 40% des de llavors”, sentencien des del portal d'ocupació.

D'altra banda, els experts d'InfoJobs destaquen que les xifres d'afiliació i de desocupació són similars a les registrades el 2008, abans de l'esclat de la crisi financera als Estats Units.

Noticias relacionadas

contador