ep un trabajador en la planta de general motors en faixfax estados unidos
GENERAL MOTORS - Archivo

El mercat laboral nord-americà va crear 199.000 llocs de treball el novembre, una dada que s'ha situat per sobre de la previsió de consens, que n'anticipava 180.000, i suposa una acceleració des dels 150.000 d'octubre, segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA. La taxa d'atur, per part seva, s'ha ubicat al 3,7%, dues dècimes menys que al mes anterior.

La dada coneguda aquest divendres s'ha quedat per sobre dels 103.000 llocs que va anticipar la consultora privada ADP, i deixa la mitjana mensual del darrer any en 240.000 llocs. El novembre, es van produir augments d'ocupació a l'atenció sanitària, el Govern i el sector manufacturer, cosa que reflecteix "el retorn dels treballadors d'una vaga", mentre que es van registrar caigudes al comerç al detall.

El novembre, l'atenció sanitària va afegir 77.000 llocs de treball, per sobre de l'augment mensual mitjana de 54.000 durant l'últim any, i la contractació va estar liderada pels serveis d'atenció mèdica ambulatòria (+36.000), els hospitals (+24.000) i els centres de atenció residencial i d'infermeria (+17.000).

L'ocupació pública va augmentar en 49.000 persones l novembre, en línia amb l'augment mensual mitjana de 55.000 dels 12 mesos anteriors, i va mantenir la tendència a l'alça especialment al govern local (+32.000) i estatal (+17.000) durant el mes.

Per la seva banda, l'ocupació al sector manufacturer va augmentar en 28.000 persones el novembre, cosa que reflecteix un augment de 30.000 en vehicles de motor i recanvis després que els treballadors tornessin de la vaga. L'ocupació al sector "ha mostrat pocs canvis nets al llarg de l'any".

A més, l'ocupació en oci i hoteleria va continuar la tendència alcista (+40.000), i la contractació es va concentrar "gairebé íntegrament" en els serveis d'alimentació i locals de begudes. Aquestes activitats havien afegit una mitjana de 51.000 llocs de treball al mes durant el darrer any. També es va mantenir en expansió l'ocupació en assistència social, amb 16.000 noves nòmines al mes.

Al costat de les caigudes, l'ocupació al comerç al detall va disminuir en 38.000 persones el novembre, després d'haver mostrat "pocs canvis nets durant l'any". Les caigudes més importants es van registrar en grans magatzems (-19.000) i en mobles, articles per a la llar, detallistes d'electrònica i electrodomèstics (-6.000).

El novembre, els guanys mitjana per hora de tots els treballadors van pujar un 0,4%, fins als 34,10 dòlars. Durant els darrers 12 mesos, la mitjana per hora dels salaris va augmentar un 4%. A més, la taxa de participació de la força laboral va pujar una dècima, fins al 62,8%.

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, destaca que “l'economia nord-americana continua funcionant bé. Les nòmines no agrícoles van augmentar i van superar les expectatives, la taxa de desocupació va caure, impulsada en part per un repunt de la taxa de participació de la força laboral, i els ingressos mensuals mitjana per hora van augmentar, també per sobre de les expectatives”.

"Ara que els mercats descarten les retallades de taxes el proper any, el preu més alt per més temps torna a estar de moda i això està traient una mica de força al dramàtic repunt de les accions del mes passat", afegeix.

Noticias relacionadas

contador