• Espanya és el quart productor de cervesa de la Unió Europea...
  • ...i el segon país de la UE en ocupació del sector amb 344.000 llocs de treball
cerveza foto

El sector de la cervesa segueix refrescant Espanya. Les seves vendes el 2016 van créixer un 3,4% respecte a l'anterior exercici i suposa la seva major pujada durant els últims deu anys. El valor del mercat del sector cerveser al país supera els 15.500 milions d'euros, segons les dades de l'Informe Socioeconòmic del sector el 2016 que s'ha presentat aquest dijous al Ministeri d'Agricultura.

Aquestes vendes van de la mà amb l'augment del consum registrat del 'suc d'ordi', principalment, a l'hostaleria. Bars, restaurants, cafeteries... són la principal via per accedir a la cervesa amb un 64% del mercat i 19 milions d'hectolitres comercialitzats, un 3,2% més. Encara no s'ha assolit el nivell de consum d'abans de la crisi.

Jacobo Olalla, director general de Cervesers d'Espanya, ha valorat aquesta dada com a "positiu per a l'hostaleria, però també per a l'economia nacional". A més, al seu informe destaquen quatre regions per sobre de la resta en el consum d'aquesta beguda: Andalusia, el sud d'Extremadura, Ceuta i Melilla són els territoris on s'han registrat les majors vendes de cervesa, amb més de vuit milions d'hectolitres comercialitzats, seguida del centre de la península, on es van vendre 7,5 milions d'hectolitres, mentre que a les Illes Canàries és on més van créixer les vendes de cervesa el 2016, amb una pujada del 9,6%.

Els membres de Cervesers a Espanya (Mahou San Miguel, Heineken, Damm, Estrella Galícia i Companyia Cervesera de Canàries) representen el 99,9% de la producció nacional. Per això, l'associació vigila el 'boom' de la cervesa artesanal. Aquest sector independent ja compta amb més de 480 noves cerveseres. "Hi ha lloc per a tots i és un fenomen de gran interès, per la qual cosa porta d'innovació", ha subratllat el director general de Cervesers.

Espanya és el segon país de la UE en el qual el sector cerveser genera més ocupació, només per sota d'Alemanya, amb més de 344.000 llocs de treball

7.000 MILIONS EN IMPOSTOS

La cervesa és la beguda alcohòlica amb major impacte econòmic a través dels impostos que graven el consum i els llocs de treball que genera, ja que aporta més de 7.000 milions en valor afegit a l'economia. En matèria d'impostos, la cervesa aporta a l'Estat més de 3.600 milions d'euros, dels quals un 83% procedeix del consum en hostaleria, la majoria derivats per l'ocupació generada per aquest sector. Espanya és el segon país de la UE en el qual el sector cerveser genera més ocupació, només per sota d'Alemanya, amb més de 344.000 llocs de treball, el 90% en l'hostaleria.

Per la seva banda, el secretari general de la Federació Espanyola d'Hostaleria (FEHR), Emilio Gallego, ha destacat que la cervesa és "la beguda freda més consumida a hostaleria" que representa un 36% del total del volum i pot suposar un 25% de la facturació dels establiments hostalers i fins a un 40% en el cas dels locals amb menys de 10 treballadors.

EL 90% DELS TURISTES BEUEN CERVESA A ESPANYA

Els més de 75 milions de turistes estrangers que van visitar Espanya l'any passat i la bona climatologia han estat els motors d'aquests resultats i el consum per càpita es va situar el 2016 en 46,4 litres, per sota de la mitjana europea de 70 litres i d'altres països com República Txeca (134 litres) i Alemanya (116 litres).

Olalla ha precisat que és "difícil" calcular la cervesa que prenen els turistes. "Hi ha estudis que diuen que el 90% dels turistes majors d'edat que ens van visitar a Espanya han consumit cervesa i un altre índex reflecteix que dels 80 milions de turistes que s'espera aquest any un 60% prové d'Alemanya i el Regne Unit, dos països amb una tradició cervesera", ha indicat.

El secretari general d'Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas, ha destacat que més del 14% de la cervesa que es consumeix a Espanya és sense alcohol. "Espanya és el líder en producció i líder de cervesa sense alcohol a la Unió Europea", ha recalcat.

LES EXPORTACIONS CREIXEN UN 261% DES DE 2006

Les exportacions de cervesa espanyola s'han disparat un 261% des de 2006, mentre que la producció i el consum es van incrementar en un 4,3% i un 3%, respectivament, impulsat principalment pel turisme, segons les dades de l'Informe Socioeconòmic del sector elaborat per Cervesers d'Espanya.

En concret, les exportacions registren un nou increment després d'arribar als 2,4 milions d'hectolitres de cervesa exportada l'any passat, sent els principals països receptors de la cervesa elaborada a Espanya Guinea Equatorial, Portugal, la Xina i el Regne Unit, mentre que s'està incrementant molt a països de Sud-Amèrica.

Respecte al consum, es va superar els 38,6 milions d'hectolitres durant l'últim any. La majoria del consum es va realitzar fora de la llar, en bars i restaurants, amb una quota de volum, que en valor representa el 86% i continua la via de creixement iniciada el 2012, en paral·lel amb la recuperació de l'economia espanyola. El 90% de la cervesa que es consumeix s'elabora a Espanya.

QUART PRODUCTOR D'EUROPA

Espanya és el quart productor de cervesa de la Unió Europea, només per darrere d'Alemanya, Regne Unit, i Polònia, i se situa onzè a nivell mundial. Mahou San Miguel es manté com el major productor espanyol amb 12,2 milions d'hectolitres, seguit per Heineken (10,4 milions d'hectolitres), Damm (9,3 milions d'hectolitres), Estrella Galicia (2,3 milions d'hectolitres) i Companyia Cervesera de Canàries (1.010.000 d'hectolitres).

En l'elaboració de la cervesa s'utilitza la totalitat del llúpol i la pràctica totalitat del malt que es produeix a Espanya, i el 2016 es van recollir a prop d'un milió de quilos de flor de llúpol conreada i al voltant d'un milió de tones d'ordi, de les quals es va seleccionar al voltant del 70% per produir a prop de 485.000 tones de malta. "Darrere de cada canya i ampolleta que ens bevem no cal oblidar que hi ha un agricultor", ha recordat Cabanas.

contador