ep recurso de diesel gasolina estacion de servicio
FACONAUTO - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 0,1% al desembre en relació al mes anterior i va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,8%, el seu valor més alt des de maig, segons l'indicador avançat publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest avanç de quatre dècimes, l'IPC interanual encadena dos mesos d'increments, després que al novembre escalés altres tres dècimes. D'aquesta manera, l'IPC tanca 2019 en el 0,8%, la meitat del que van pujar les pensions amb caràcter general a l'inici de l'any (excepte les pensions mínimes, que van pujar un 3%).

L'organisme estadístic ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC a l'encariment dels carburants, enfront del descens de preus que van registrar al desembre de 2018. En sentit contrari, l'INE destaca que en el comportament de l'IPC de desembre ha influït l'abaratiment de l'electricitat.

La taxa interanual de desembre és la quarantena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,8% superiors als de fa un any.

En l'últim mes de 2019, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 0,8%, tres dècimes més que al novembre.

En termes mensuals (desembre sobre novembre), l'IPC va baixar un 0,1%, en contrast amb la reculada del 0,4% que va experimentar en igual mes de 2018. Per part seva, la variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCA es va situar en el -0,1%.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de desembre el mes vinent de gener.

Noticias relacionadas

contador