ep precios ipc inflacion consumo manzanas manzana compra compras comprar comprando supermercado
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) es va mantenir pla a l'agost en relació al mes anterior, però va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins al -0,5% enfront del -0,6% de juliol, degut principalment a l'encariment de l'electricitat, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a la fi del mes passat.

Amb aquest avanç d'una dècima, l'IPC interanual torna als ascensos després d'haver retrocedit al juliol tres dècimes. Amb la dada d'agost, la inflació encadena cinc mesos en taxes negatives.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir dues dècimes, fins al 0,4%.

L'INE ha explicat que després de la finalització de l'estat d'alarma tots els productes de l'IPC estan disponibles per a la seva adquisició per les llars.

Per tant, en l'IPC d'agost es manté la recollida presencial dels preus, mantenint-se la recollida per mitjans telemàtics quan, per motius de seguretat sanitària, no ha estat possible o convenient realitzar-la de manera presencial.

Els índexs dels grups especials de béns i serveis Covid-19, que durant aquests mesos han mostrat l'evolució dels productes més consumits per les llars durant la pandèmia, es continuen publicant per permetre analitzar la situació després de la finalització de l'estat d'alarma.

Els preus dels productes del grup especial Béns Covid-19 van registrar una taxa anual del 1,7% a l'agost, una dècima menys que el mes anterior. Per part seva, la variació anual dels Serveis Covid-19 va augmentar vuit dècimes, fins al -2,1%.

Entre aquests béns i serveis destaca el comportament dels preus de l'electricitat, la taxa anual de la qual augmenta gairebé cinc punts, i se situa al -5,9% a l'agost.

Al vuitè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual al -0,6%, una dècima per sobre de la del mes de juliol.

Noticias relacionadas

contador