ep alimentos supermercado precios crisis ipc fruta
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) no va experimentar canvis al maig en relació al mes anterior, però va caure dues dècimes en taxa interanual, fins al -0,9%, la seva taxa negativa més gran des de maig de 2016, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La caiguda de l'IPC ha estat inferior a l'esperada, tenint en compte que l'indicador avançat a la fi de maig havia previst una reculada de tres dècimes, fins al -1%.

Amb tot, amb aquest enfonsament de dues dècimes, l'IPC interanual encadena quatre mesos de reculades i suma dos mesos de taxes negatives. L'organisme ho ha atribuït a l'abaratiment dels carburants i combustibles i, en menor mesura, dels automòbils, enfront de la pujada de preus que van registrar al maig de 2019.

La inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats i els productes energètics, es va mantenir al maig en un 1,1%, i se situa dos punts per sobre de l'IPC general. Estadística destaca que això no succeïa des de juliol de 2009.

L'organisme ha recordat que al maig va prosseguir l'estat d'alarma i, encara que molts establiments van començar a obrir les portes, ho han fet amb limitacions d'aforament. Per això, la recollida dels preus s'ha hagut de realitzar íntegrament per mètodes telemàtics.

Noticias relacionadas

contador