calviño previsiones macro abril

El Govern retarda la recuperació de l'economia espanyola un trimestre, segons l'actualització del quadre macroeconòmic presentat aquest divendres per la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, que ha donat a conèixer que l'Executiu rebaixa al 6,5% el creixement aquest any i situa al 7% el Producte Interior Brut (PIB) per al 2022.

"Es trasllada part del creixement previst per 2021 a 2022 i es retarda la recuperació un trimestre", ha explicat la vicepresidenta segona, tot i que ha confirmat que es manté el patró de 'V' asimètrica, i que "a finals de 2022 es recuperaran els nivells de PIB previs a la pandèmia per mantenir durant els anys posteriors creixements en taxes superiors al 2%".

D'aquesta manera, ha retallat set dècimes la previsió de creixement del PIB per a aquest any. "La recuperació s'ha alentit en aquest inici de 2021 amb un primer trimestre per sota del que esperàvem a l'octubre", quan es va presentar el quadre macroeconòmic inicial, ha destacat.

Calviño ha volgut especificar que aquesta actualització del quadre macroeconòmic "es tracta d'una previsió prudent i molt alineada amb els pronòstics dels analistes nacionals i internacionals" com el Fons Monetari Internacional (FMI) o l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal Espanyola (Airef). "Nosaltres som tremendament prudents sempre i ja vam assenyalar que ens trobàvem en un moment d'extraordinària incertesa. Això és el que expliquen les revisions", ha respost després de la qüestió de si el Govern "va pecar d'optimista" en la previsió de creixement als pressupostos.

ATUR i DEUTE

Pel que fa a la taxa d'atur, el govern de Pedro Sánchez la situa al 15,2% per a aquest any, per sota del 16,9% previst anteriorment. Durant les últimes projeccions oficials, formulades a l'octubre passat, l'Executiu també confiava que la taxa d'atur baixaria del 17,1% al 16,9% i el dèficit de l'11,3 al 7,7%.

No obstant això, el pes del deute es mantindria encara al 115,5% del PIB per la conjunció de les majors emissions realitzades per finançar les polítiques socials, sanitàries i econòmiques enfront de la Covid-19 i l'efecte estadístic de contracció del PIB al passat any.

El Govern enviarà a Brussel·les aquesta actualització del quadre macroeconòmic aquest mateix mes juntament amb el Pla d'Estabilitat. Cal recordar que el pla de recuperació presentat a la Comissió Europea estimava que, amb les seves mesures, afegirà 2,5 punts anuals al PIB i generarà 800.000 llocs de treball fins al 2023.

contador