ep ruedaprensaconsejoministros extraordinario
Marta Fernández Jara - Europa Press

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres els avantprojectes de llei sobre l'impost digital i a les transaccions financeres i un altre en matèria de lluita contra el frau fiscal que transposa la directiva antielusió.

En el marc de la reunió de caps d'Estat i de Govern a Brussel·les, el president del Govern, Pedro Sánchez, va avançar ahir que el Consell de Ministres aprovarà aquests avantprojectes que recullen dues de les més polèmiques pujades tributàries anunciades, necessàries, segons l'Executiu, per aconseguir un increment dels ingressos públics que permeti augmentar la despesa social i al mateix temps aconseguir els objectius de dèficit i deute.

El nou Impost sobre Determinats Serveis Digitals, conegut com la 'taxa Google', gravarà aquelles empreses amb ingressos anuals totals de, almenys, 750 milions d'euros i amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions d'euros. El nou tribut gravarà el 3% dels serveis de publicitat en línia, serveis d'intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari. El Govern espera recaptar amb aquest tribut 1.200 milions d'euros.

Per la seva banda, l'Impost sobre les Transaccions Financeres, que s'ha anomenat 'taxa Tobin', consisteix en gravar amb un 0,2% les operacions de compra d'accions espanyoles executades per operadors del sector financer. Només se sotmetran a la tributació del 0,2% de les accions emeses a Espanya d'empreses cotitzades amb una capitalització borsària superior a 1.000 milions d'euros. No es gravarà la compra d'accions de pimes i empreses no cotitzades.

Queden fora de l'àmbit de l'impost del deute, tant el pública com el privat, i els derivats. Es tracta d'una mesura que proposen i impulsen 10 països de la UE. El Govern calcula que ingressarà uns 850 milions per aquesta nova figura tributària.

Així mateix, el Consell de Ministres donarà el vistiplau a un avantprojecte de llei amb mesures de lluita contra el frau fiscal. El Govern ha anunciat la limitació dels pagaments en efectiu a 1.000 euros entre professionals, el reforçament de la llista de morosos amb els responsables solidaris i l'aparició dels deutors a partir de 600.000 euros (ara és un milió) i l'adopció de mesures internacionals de lluita contra el frau. Amb totes aquestes mesures, preveu recaptar 500 milions d'euros extra.

La resta de mesures fiscals anunciades pel Govern de cara al 2019 s'inclouran en el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l'Estat, atès que es tracta d'increments o modificacions d'impostos ja existents, de manera que no cal aprovar textos normatius específics.

Noticias relacionadas

contador